torsdag2 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Skola

Fler inspektioner vägen till bättre skolor

Att sätta ökade och bättre skolinspektioner mot höjda lärarlöner och pedagogisk utvecklingsarbete är att göra eleverna en björntjänst, skriver Robert Noord i en replik till skolledarförbundets Lars Flodin.

Publicerad: 1 september 2011, 10:17

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Ämnen i artikeln:

Skolinspektionen

Skolledarförbundet genom Lars Flodin anser att Skolinspektionen går för långt i sin iver att upptäcka brister i skolorna och att de istället borde ägna sig mer åt skolutveckling tillsammans med Skolverket. Jag delar inte denna åsikt utan tvärtom välkomnar Skolinspektionens höjda ambitioner och ökade inspektioner.

Det är ingen tvekan om att skolan står inför stora utmaningar. Alldeles för många elever lämnar skolan utan tillräckliga kunskaper, och just nu går utvecklingen på flera områden dessutom åt fel håll. Bland annat är det i år färre som är behöriga till ett nationellt program jämfört med förra året.

För att lyckas vända utvecklingen är det nödvändigt med fler inspektioner och ytterligare kvalitetsgranskningar. En central del i arbetet med att öka elevernas kunskaper är höga förväntningar, tydligare mål och tidigare uppföljningar. Huvudmännen genom kommunerna och friskolorna har ett särskilt ansvar att leda skolutvecklingsarbetet men även staten ska bidra i utvecklingsarbetet, men då genom Skolverket.

Statens viktigaste bidrag till en likvärdig skola där alla elever har möjlighet att nå målen är en vass skolinspektion, som både har modet, kunskaperna och musklerna att granska och peka på de brister som finns. Det är enbart genom att lyfta upp de problem som finns som vi har möjlighet att komma tillrätta med dem. Inspektionerna bidrar därmed i utvecklingsarbetet.

Visst kan man rikta kritik mot hur Skolinspektionen ibland släpper sina rapporter och formulerar sin kritik, men att sätta ökade och bättre skolinspektioner mot höjda lärarlöner och pedagogisk utvecklingsarbete är att göra eleverna en björntjänst. Ska skolan lyckas i sitt uppdrag krävs både delarna.

Robert Noord, oppositionsråd (S), Haninge

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Ämnen i artikeln:

Skolinspektionen

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev