måndag30 januari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Skola

Fi: ”Köerna i transvården förödande”

Den långa väntetiden inom transvården är förödande för transpersoner som ofta är drabbade av psykisk ohälsa. Var tredje transperson har någon gång försökt eller funderat på att ta sitt liv. Några månaders längre kö kan vara droppen som gör att man inte längre orkar.

Publicerad: 20 oktober 2017, 03:30

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

De långa väntetiderna är extra förödande för just gruppen transpersoner då många, enligt skribenten, drabbas av psykisk ohälsa.

Foto: Mostphotos, Colourbox


Ämnen i artikeln:

Feministiskt initiativ

Tvångssteriliseringar av transpersoner upphörde 2013. Det är troligtvis, tillsammans med ökad acceptans och kunskap, förklaringen bakom den markanta ökningen av efterfrågan på könsbekräftande insatser. Antalet unga som söker könsbekräftande vård i Stockholm har ökat med runt 100 procent per år, bland vuxna är motsvarande siffra 30 till 40 procent.

Många söker sig till Stockholm för att få vård, även fast de är bosatta i en annan del av landet. Antingen för att vården helt enkelt inte finns där de bor eller för att den tillgängliga vården är bristfällig.

ANOVA i Stockholm har landets bästa resurser för transvård, och dessutom ett projekt kring icke-binära transpersoner. Kliniken bidrar till att många transpersoner söker sig till huvudstaden.

Men inte heller i Stockholms läns landsting kan man möta de behov som finns. Köerna blir allt längre, väntetiden för att bara få påbörja en utredning är ett år i skrivande stund.

Den långa väntetiden är extra förödande för just gruppen transpersoner, då den psykiska ohälsan drabbar de flesta. Var tredje transperson har någon gång försökt eller funderat på att ta sitt liv. Några månaders längre kö kan vara droppen som gör att man inte längre orkar.

Jag är själv transperson och har flyttat till Stockholm bland annat för att kunna ta del av vården här. När jag hade fått min diagnos ville jag spara och frysa ner könsceller, för att säkerställa att jag senare skulle kunna få barn, innan jag började med hormoner. Väntetiderna var dock långa, för mig skulle det dröja 9 månader och det orkade jag inte. Jag hoppade ur kön och började på hormoner, och tvingades alltså avstå från en framtida möjlighet att med säkerhet kunna få barn.

Inte i någon del av transvården är väntetiden rimlig.

Det är uppenbart att varken statsrådet Annika Strandhäll med ansvar för hälso- och sjukvården eller för den delen riksdagens socialutskott lägger speciellt stor vikt vid insatser riktade till transpersoner. Det samma gäller landets landstingspolitiker, de tycks både okunniga och snåla när det gäller transpersoners behov.

Transvården behöver en nationell plan för ökad tillgänglighet i hela landet och fortsatt kunskapsutveckling. Dessutom behövs markant mer resurser då utredningsteamen behöver bli större - fler läkare, kuratorer och psykologer.

Men det är självklart inte bara transvårdsteam som ska vara välkomnande för transpersoner. All vård ska vara anpassad att passa även transpersoner. Det borde vara en självklarhet idag att ge all sjukvårdspersonal ordentlig utbildning inom HBTQ så att de kan ge ett bra bemötande till alla patienter.

Rädslan för att bli felkönad, mötas av förakt eller brist på förståelse leder till att många transpersoner undviker att alls söka vård. Ett typisk exempel är vård som samhället förknippar med ett speciellt kön, som att gå till gynekolog eller urolog. Jag känner många transmän som aldrig tagit cellprov i rädsla för vilket bemötande de kommer att få av läkaren eller annan vårdpersonal.

Det är dags att lyssna på oss. Vi transpersoner finns och vi lider.

Björk Markström, ordförande i Feministiskt initiativs Storstockholmsavdelning

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Ämnen i artikeln:

Feministiskt initiativ

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev