Skola
Fem punkter som kan ge oss en bättre skola
Fler broar mellan skola och arbete pressar tillbaka ungdomsarbetslösheten. Om alla gymnasieelever får tillgång till praktik under studietiden är det ett stort steg på vägen mot ett första jobb.
Publicerad: 13 mars 2013, 07:00
Det här är opinionsmaterial
Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.
I helgen träffas över tusen moderater från hela Sverige i Karlstad för att diskutera förnyelse, framtid och dela idéer om hur jobben ska bli fler och hur skolan ska bli bättre. Det är viktigt att idéerna inte stannar kvar i konferenslokalerna utan genomförs i kommunerna. Nedan presenterar jag fem punkter som moderata kommunpolitiker kan ta med sig hem för en bättre kunskapsskola.
Den enskilt viktigaste resursen till goda resultat är en bra lärare. För att locka fler att göra svensk skola bättre måste vi ta vårt ansvar genom att ge duktiga lärare ett lönelyft de kommande åren. Det bör finnas en ambition att möta lärarnas förslag om lönelyft på 10 000 kronor mer i månaden och därtill ge förutsättningar för de allra duktigaste lärarna att få ännu högre lön.
Socialdemokraternas flumskola får inte ersättas av en byråkratiskola där lärarna översvämmas av onödigt pappersarbete. Engagerade moderater bör samtala med lärare och rektorer för att minska lärarnas administrativa börda. En ökad digitalisering kan, förutom att hjälpa elever att nå kunskapsmålen, vara ett verktyg för att förbättra lärarnas arbetssituation.
Enligt Skolverket fullföljde inte 31 procent av eleverna som började gymnasiet 2008 sina studier under den tänkta studietiden. Orsakerna är byte av utbildning och avhopp vilket innebär onödiga kostnader för elever och samhälle. För att minska antalet felval och avhopp behövs lokalt ledarskap för att säkerställa att studie- och yrkesvägledningen håller hög kvalitet, exempelvis genom fortbildning och konkurrensutsättning.
Tillgången till god utbildning får aldrig handla om var man kommer ifrån utan om var man är på väg. För att lärare ska få bättre förutsättningar att möta vare elev bör alla M-ledda kommuner komplettera skolpengen med en kompensatorisk summa i enlighet med likvärdighetsgarantin i Nacka. Samma rätt till kunskap på olika sätt ska vara den moderata parollen.
Det behövs broar mellan skola och arbete för att pressa tillbaka ungdomsarbetslösheten. Att göra det möjligt för alla gymnasieelever att få tillgång till praktik under studietiden skulle vara ett stort steg på vägen mot ett första jobb. Genom att stärka välfärdsjobbens attraktionskraft med rätt till heltid, prioritera fortbildning och högre löner för personalen inom äldreomsorgen skulle fler unga få upp ögonen för en karriär som tyvärr många unga väljer bort.
Detta är fem förslag för att stärka skolan så att alla elever oavsett förutsättningar får stöd att nå kunskapsmålen. Nya moderaterna lokalt får aldrig bli ett parti som skyller ifrån sig eller duckar för ansvar. Så länge det finns samhällsproblem måste vi vara de som levererar lösningar för att forma framtidens skola i våra kommuner.
Edvin Alam, ledamot (M) Utbildnings och arbetsmarknadsnämnden, Sollentuna
Det här är opinionsmaterial
Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.