Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Skola

Fel Hallengren, FP höjde kraven i skolan

Det förvånar mig att nya ordföranden i riksdagens utbildningsutskott, Lena Hallengren (S) är så dåligt påläst kring vår skolpolitik, svarar Roger Haddad (FP), ledamot i utbildningsutskottet.

Publicerad: 21 oktober 2014, 08:56

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Ämnen i artikeln:

GymnasieutbildningLärareSkolorganisation

REPLIK. Fram till hösten 2011 hade Sverige ett system där det i princip räckte med att ha godkända grundskolebetyg i matematik, svenska och engelska för att formellt vara behörig till ett nationellt gymnasieprogram.

I verkligheten så räcker detta egentligen inte för att klara av till exempel ett naturvetenskapligt program och sedan söka sig vidare till högre studier. Folkpartiet har varit tydligt med att kvaliteten och resultaten i grundskolan är det som måste prioriteras för att i nästa steg höja resultaten och minska avhoppen i gymnasieskolan.

Därför höjde vi intagningskraven – krav på godkända betyg i minst tolv ämnen för ett studieförberedande program och åtta för att antas till ett yrkesprogram mot tidigare tre. Att påstå att vi sänkt kraven är inte trovärdigt och bara retorik från Socialdemokraterna.

Lena Hallengrens andra felaktiga påstående är ettåriga gymnasieutbildningar. Denna del handlar om de befintliga särskilda program som ersatte IV-programmet. Inom ramen för dessa inriktningar kan ett yrkesinriktat upplägg till exempel vara ett på ett år.

Målgruppen här är de som inte är behöriga till nationellt program eller de som anses ha så stora kunskapsluckor med sig från grundskolan att de i stället erbjuds en bra yrkesintroduktion och sedan ut i arbetslivet med ett intyg i sin hand. Vad vill Socialdemokraterna och Lena Hallengren göra för denna målgrupp?

Jag har ställt frågan i tre år och ännu inte fått något svar. Denna elevgrupp måste hanteras och erbjudas en bra utbildning utifrån sin situation annars är det en mycket stor risk att de slås ut i arbetslöshet och hamnar i Arbetsförmedlingens garantier. Det måste vi förebygga.

Avslutningsvis så har Skolverket förbättrat sin information om rätten och möjligheten att läsa in allmän högskolebehörighet allt sedan 2012/13 när regeringen kompletterade skollagen. Dessvärre fortsatte den dåvarande rödgröna oppositionen att sprida felaktiga uppgifter i artiklar och uttalanden - det om något skrämde elever att söka yrkesprogram.

Socialdemokraterna får gärna driva frågan om tvingande gymnasium och tvingande högskolebehörighet. Men det är bra att veta att de flesta som läser ett yrkesprogram gör det för att söka arbete direkt efter studierna. Dessutom tror Folkpartiet inte på tvång som metod för inlärning.

Roger Haddad, riksdagsledamot (FP), arbetsmarknads- och integrationspolitisk talesperson

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev