Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Skola

”Estetiska ämnen förbättrar inlärningen”

Sju år efter att alliansregeringen avskaffade de estetiska ämnena kan de snart återinföras. Men det förutsätter att Liberalerna och Centerpartiet inte återigen svänger i frågan. Sju årskullar av elever har drabbats. Låt det inte bli fler!

Publicerad: 4 november 2016, 10:19

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Internationella jämförelser visar också att estetiska ämnen har en stark ställning bland de länder som toppar utbildningsrankningen.


Ämnen i artikeln:

GymnasieutbildningMiljöpartietElever

Miljöpartiets förslag om att återinföra de estetiska ämnena i gymnasieskolans samtliga program ser nu ut att kunna genomföras, kanske redan till höstterminen 2018. Detta sedan Gymnasieutredningen lagt fram utredningen En gymnasieskola för alla, och en majoritet i riksdagen synes tryggad efter att Centerpartiet och Liberalerna svängt 180 grader i frågan.

Fram till 2011 ingick en kurs i kärnämnet estetisk verksamhet i samtliga nationella program i gymnasieskolan. Alliansregeringens motiv till att plocka bort estetisk verksamhet som ett gymnasiegemensamt ämne var att eleverna skulle ges tid för fördjupning inom karaktärsämnena. Estetiska kurser har i stället erbjudits som individuellt val, men då nått långt ifrån alla. Utredningen anger att en majoritet av gymnasieungdomarna i dag får mindre estetisk kunskap i gymnasieskolan än före 2011.

I vissa kommuner har kurserna förlagts till en enskild skola, vilket blivit en barriär. Frivilliga estetiska kurser konkurrerar också med andra kurser inom ramen för det individuella valet, och många elever har då hellre valt kurser som ger meritpoäng.

Att plocka bort de estetiska ämnena för att frigöra tid för teoretiska ämnen var en åtgärd som saknade vetenskapligt stöd. Det är snarare så att de estetiska ämnena förbättrar inlärningen i andra ämnen. Internationella jämförelser visar också att estetiska ämnen har en stark ställning bland de länder som toppar utbildningsrankningen. Men det är inte bara en sådan instrumentell syn som motiverar de estetiska ämnena.

Att vidga sina möjligheter att kommunicera är positivt i sig, och utbildning i estetiska ämnen ger eleverna tillgång till flera uttryckssätt.

Utredningsförslaget är att estetiskt ämne ska ingå bland de gymnasiegemensamma ämnena och krävas för en gymnasieexamen, men att eleverna ska ges möjlighet att välja inriktning på ämnet. Sju år efter att alliansregeringen avskaffade de estetiska ämnena kan de återinföras, om remissbehandling går snabbt och regeringen därefter skyndsamt får fram en proposition - samt att det finns en majoritet för propositionen i riksdagen.

Men det förutsätter att Liberalerna och Centerpartiet inte återigen svänger i frågan. Sju årskullar av elever har drabbats. Låt det inte bli fler!

Niclas Malmberg, riksdagsledamot (MP)

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev