Skola
”Elevernas utbildning ska inte komma från porren”
Publicerad: 4 september 2020, 10:09
Högskoleministern Matilda Ernkrans (S) anser att det är viktigt att unga får en samlad och rimlig bild av sex och relationer. Foto: Simon Hastegård/Adam Wrafter/Bildbyrån
Lärarutbildningen i sexualkunskap görs om för alla som ska undervisa i förskoleklass och uppåt. –Elevernas utbildning ska inte komma från porren, säger högskoleministern Matilda Ernkrans (S).
EP
Erik Pettersson
Kritik har kommit från flera håll mot att sexualundervisningen i den svenska skolan inte är tillräcklig.
Nu beslutar regeringen att införa nya examensmål i lärarutbildningen för att alla lärare som examineras ska ha rätt kompetens.
Ämnet döps om till "sex och relationer", för att understryka att det handlar om mer än anatomi och könssjukdomar.
– Det finns ungdomar som i dag besöker ungdomsmottagningar som fått både psykiska och fysiska skador av att man har haft för hårt sex, inspirerat av porrindustrin. Så ska det inte vara, säger Matilda Ernkrans (S), minister för högre utbildning och forskning, till TT.
– Det är viktigt att unga får en samlad och rimlig bild av sex och relationer. Och jag vill att man ska få den från skolan, inte från porrindustrin.
Utbildningen i sexualkunskap blir nu obligatorisk för samtliga studenter på lärarutbildningarna, från dem som ska undervisa elever i förskoleklass och uppåt. I dag är ämnet bara obligatoriskt för lärare i årskurs 4 till 6.
Skolinspektionen kritiserade 2018 den sexualkunskap som ges i dag. Matilda Ernkrans vill inte svara på om den utbildning eleverna får är undermålig, men konstaterar att den behöver bli bättre.
– En av anledningarna till att vi påbörjade det här arbetet var att Skolinspektionens granskning visade att många lärare tyckte det var svårt att undervisa i detta och att mer utbildning behövs. Det här är en stor förändring som regeringen nu fattar beslut om, säger hon till Svenska Dagbladet.
Förändringen börjar gälla från höstterminen 2021. Eftersom lärarutbildningen är fem år lång kommer det alltså att dröja sex år innan de lärare som utbildats med det nya examensmålet når skolorna.
– Det är klart att det här kommer också fortsatt att kräva insatser för de lärare som redan finns i skolan. Där har Skolverket ett uppdrag och det finns kompetensutveckling att få via dem, men även arbetsgivarna har ansvar att ge lärarna den fortbildning de behöver, säger Matilda Ernkrans till TT.