måndag27 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Skola

Efter nazismkopplingarna: Rebecka Ädel tas ur tjänst

Publicerad: 1 november 2022, 14:19

SD-politikern får inte längre jobba som lärare i Nynäshamn kommun. Foto: Roland Magnusson

Rebecka Ädel, tidigare SD-politiker i Nynäshamn och även lärare i kommunen, tas ur tjänst. Detta efter uppgifter om att hon under en längre tid spridit nazistisk propaganda.

Ämnen i artikeln:

Region SörmlandSDSverigedemokraternaSkolanUtbildningChefskapLedareLärare

JD


Beskedet lämnades på tisdagseftermiddagen och kommer efter att Expressen förra fredagen publicerade uppgifter om att Ädel under flera år spridit nazistisk propaganda. 

Rebecka Ädel har sedan dess meddelat att hon avsäger sig samtliga politiska uppdrag. Nu tar alltså Nynäshamns kommun, där hon arbetar som pedagog, henne ur tjänst under tiden ärendet utreds av kommunen. 

Enligt Petra Kålbäck, tillförordnad kommundirektör, fattades beslutet ”tillsammans med medarbetare och fackliga organisationer i Nynäshamns kommun”.

”Vi har haft regelbunden kontakt med medarbetaren efter det som kom fram i fredags och vi har tillsammans kommit fram till att det är bäst att medarbetaren tas ur tjänst. Detta av säkerhetsskäl för alla inblandade under tiden som vårt fortsatta arbete pågår med det här personalärendet”, säger Petra Kålbäck i ett pressmeddelande. 

Kommunen skriver vidare att många har hört av sig med krav om att anställningen avslutas helt. Men Pär Olsson, chef för barn- och utbildningsförvaltningen, betonar att man inte kan ta ställning till privata åsikter som en medarbetare yttrar på fritiden.  

”Även om vi på Nynäshamns kommun tar kraftfullt avstånd från de uttryck och åsikter som den här medarbetaren tidigare ska ha yttrat behöver vi få klarhet i om och i så fall på vilket sätt detta kan ha skett i medarbetarens nuvarande roll som pedagog”, säger Pär Olsson i pressmeddelandet.

LÄS MER: M i Nynäshamn om nya nazistuppgifter kring SD: ”Enskild händelse”

LÄS MER: Lokal SD-topp spred nazistpropaganda

 

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev