Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Skola

Domstol stoppar beslut om stängning av Römosseskolorna

Publicerad: 12 november 2021, 09:16

Skolinspektionen återkallade tillståndet för skolorna i slutet av oktober. Förvaltningsrätten har nu inhiberat beslutet.

Foto: Adam Ihse/TT

Huvudmannen för de tre kritiserade Römosseskolorna i Göteborg får fortsätta driva skolverksamheten tills vidare, trots att Skolinspektionen beslutat att skolorna ska stängas.


Ämnen i artikeln:

SkolinspektionenFriskolorReligiösa friskolor

Detta sedan förvaltningsrätten i Stockholm beslutat om så kallad inhibition.

Skolinspektionen återkallade tillståndet för skolorna i slutet av oktober. Myndigheten hade då slutfört sin ägar- och ledningsprövning och bedömde att fyra av fem styrelseledamöter var olämpliga och saknade kontroll över verksamheten. Utan tillstånd kan skolverksamhet inte bedrivas.

Kort senare åtalades två personer med koppling till verksamheten för grova ekobrott.

Enligt åtalet har 13 miljoner kronor i skolpeng – alltså skattepengar som ska gå till undervisning – förskingrats. Pengarna ska i stället ha gått till Somalia.

Enligt en granskning GT gjort har dock delar av de förskingrade miljonerna gått till bland annat sexklubbar och ”vuxenhotell” i Thailand.

LÄS MER: Skolinspektionen stänger kritiserade friskolor. 

Skolinspektionens beslut berör cirka 600 elever som snabbt skulle behöva plats på andra skolor. Men skolornas huvudman, Föreningen Framstegsskolan, överklagade beslutet med motiveringen att Skolinspektionen inte sett till barnens bästa. Särskilt för niondeklassarna, som ska få slutbetyg till våren, skulle en abrupt skolstängning få förödande konsekvenser.

På torsdagen meddelade förvaltningsrätten att inspektionens beslut ska inhiberas. Det innebär att skolverksamheten fortgår tills själva sakfrågan är avgjord.

Förvaltningsrätten motiverar sitt beslut med att det inte framkommit något som starkt talar emot inhibition. Och skulle domstol senare komma fram till att det inte finns grund för att stänga skolorna kan huvudmannen redan ha drabbats av förluster som inte kan kompenseras. Eller med andra ord: En skola som tvingats hålla stängt en period tappar sannolikt både elever och lärarkraft för gott.

Römosseskolorna, som har en muslimsk inriktning, har tidigare fått kritik av Skolinspektionen för brister i undervisningen och religiös påverkan.

Huvudmannen, Föreningen Framstegsskolan, har även tillstånd för en skola i Borås. Den är inte verksam och för den säger förvaltningsrätten nej till inhibition.

LÄS MER: Skolpeng till muslimska friskolor stoppas – ”Tvivelaktiga ägare”.

Anna Lena Wallström/TT

Fakta: Ägar- och ledningsprövning

Sedan 2019 gör Skolinspektionen ägar- och ledningsprövning av fristående skolor.

Kravet på lämplighet innebär att vd, styrelsemedlemmar och ägare, var och en, ska visa att de inte gjort sig skyldiga till grövre brott eller har ekonomiskt misskött andra bolag eller föreningar. De kommer därmed att kontrolleras hos polisen, Kronofogden och andra myndigheter.

De som ska leda friskoleverksamheten måste också kunna visa att de har tillräcklig kompetens om skoljuridik och ekonomi i gruppen.

Personer som ingår i ägar- och ledningskretsen ska även i övrigt bedömas lämpliga.

Källa: Skolinspektionen

 

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev