söndag11 juni

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Skola

Domstol säger nej till Engelska skolans nyetableringar

Publicerad: 27 oktober 2022, 11:44

Engelska skolan får inte etablera nya skolor i Göteborg, Norrtälje, Huddinge eller Upplands-Bro, dömer förvaltningsrätten. Foto: Janerik Henriksson/TT

Förvaltningsrätten gör som Skolinspektionen och stoppar Engelska skolans planer på att öppna fyra nya skolor. Anledningen är att elevprognoserna inte är tillräckligt tydliga.

Ämnen i artikeln:

Internationella engelska skolanSkolanUtbildningFriskolor

JD


I juli sa Skolinspektionen nej till Internationella Engelska skolans (IES) planer att öppna nya skolor i Göteborg, Norrtälje, Huddinge, och Upplands-Bro. 214 elever stod då i kö till skolan i Norrtälje – inte nog för att fylla ens hälften av platserna – och det, tyckte myndigheten, var en för blek elevprognos.

Det räcker inte att hänvisa till köregistreringar för att visa på intresset för en ny skola, ansåg Skolinspektionen, utan man även behöver genomföra enkätundersökningar. Något som Engelska skolan tidigare sluppit. 

I augusti överklagades beslutet av friskolekedjan, som argumenterade att intresset för skolorna ökat markant och att kön till skolan i Norrtälje bara en månad senare var 650 elever lång.

Men nu har förvaltningsrätten avslagit överklagandet, vilket bland annat DN har rapporterat. Också förvaltningsrätten hänvisar till köregistreringen från i juli och tar inte hänsyn till Engelska skolans argument om en ökad efterfrågan på skolplatser. 

– Vi är besvikna på förvaltningsrättens beslut, säger IES vice vd Jörgen Stenquist i ett pressmeddelande.

Koncernen kommer nu att lämna in nya ansökningar med uppdaterade siffror till Skolinspektionen inför nästa ansökningsomgång, rapporterar DN. 

LÄS MER: Efter DS artiklar: IES får bakläxa – måste betala tillbaka statsbidrag 

LÄS MER: IES får nej till fyra nya skolor

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev