Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Skola

Direkt oansvarigt att återförstatliga skolan

Utredningen om kommunaliseringens effekter på skolan drar intressanta slutsatser. Men att i det här läget satsa tid, energi och pengar på en gigantisk omorganisation är direkt oansvarigt. Det var lika dumt att i början av 1990-talet tro att skolans problem skulle lösas med en kommunalisering, som det är att tro att ett förstatligande löser problemen nu. Skolan är alltid ett gemensamt ansvar för stat och kommun, skriver kommunalrådet Maria Stockhaus (M).

Publicerad: 11 februari 2014, 08:21

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Ämnen i artikeln:

LärareHuvudmannaskapKommunalisering

Så kom den då, utredningen som många väntat på. Den som utvärderar kommunaliseringens effekter på skolan.  Det är naturligtvis svårt att renodla dess effekter med tanke på alla andra reformer som också genomförts.  Inte desto mindre så kommer utredningen fram till en hel del intressanta saker som är viktiga att ta med sig när vi diskuterar åtgärder framåt.

Leif Lewins utredning kommer fram till att kommunaliseringen misslyckades bland annat på grund av att staten helt abdikerade från sitt ansvar. Jag brukar likna det med att man kastar ut ett spädbarn på djupt vatten, och sen vänder sig om och går därifrån och hoppas på att barnet kan simma. Skolan är ett gemensamt ansvar, det har det alltid varit och kommer nog alltid att vara. Stat och kommun har olika delar av ansvaret och ett bra samarbete är en viktig förutsättning för att garantera likvärdighet och en positiv utveckling för skolan.

Det Lewin avslutningsvis konstaterar är att skolans viktigaste resurs är lärarna. Deras kompetens och kvaliteten på undervisningen är det som är avgörande för hur det går för eleverna. Han avslutade med att skolpolitikens främsta uppgift måste vara att säkerställa att lärarna är kompetenta, får fortbildning och har bra förutsättningar att göra sitt jobb. För elevernas skull är det ju det vi måste ta fasta på.

Att i detta läge satsa tid, energi och inte minst en fruktansvärd massa pengar på en gigantisk omorganisation som ett återförstatligande skulle innebära är direkt oansvarigt. Det var lika dumt att tro att man kunde lösa skolans problem med en kommunalisering i början av 90-talet som det är att tro att ett förstatligande löser problemen nu. Pengarna, energin och tiden måste vi istället gemensamt satsa på lärarna. Det måste vi göra för elevernas skull.

Maria Stockhaus, kommunalråd (M) och ordförande i barn- och ungdomsnämnden, Sollentuna kommun

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev