måndag30 januari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Skola

Det är SVT som gett upphov till effekterna av "skolko"

Det hade varit klädsamt om SVT beklagat att de förorsakat många friskolor extraarbete och därmed extra kostnader på grund av sin ”satir”. Men icke. Istället hävdar de att ingen skola har fått fler än 415 köregistreringar, skriver Ulla Hamilton vd för Friskolornas riksförbund i en slutreplik.

Publicerad: 13 april 2018, 13:10

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

SVT har hävdat att de säkerställt att det bara var möjligt att göra korrekta registreringar, det är inte sant skriver Ulla Hamilton.

Foto: Friskolornas riksförbund


Ämnen i artikeln:

Public serviceSVTFriskolor

Slutreplik. Helena Olsson, programbeställare på SVT, menar att jag ägnar mig åt effektsökeri när jag kritiserar Svenska Nyheter och SVT. Men det är SVT som står för effekterna. Friskolornas riksförbund företräder medlemmar vars skolverksamhet påverkas av SVTs agerande. I detta sammanhang kan det inte negligeras att SVT har en redaktion som vid sidan av själva programmets sändning, utanför ett satiriskt sammanhang, drivit en ståndpunkt i en högst aktuell politisk fråga.

Svenska Nyheters producent har bland annat hävdat att dagens ordning är dålig. Han har dessutom hävdat att friskolesystemet medfört att det etablerats ett antal ”Lundsberg”. En bild som inte stämmer med verkligheten, utan bygger på myter. Detta gör att jag inte är ensam om att uppfatta Svenska Nyheters initiativ som ett inlägg i friskoledebatten.

Jag konstaterar också att SVT fortsätter att försöka sätta bilden att effekten av Svenska Nyheters spam-initiativ har varit liten för friskolorna. Det hade varit klädsamt om SVT beklagade att de förorsakat väldigt många friskolor extraarbete och därmed extra kostnader på grund av sin ”satir”. Men icke. Istället hävdar de att ingen skola har fått fler än 415 köregistreringar.

Jag undrar hur Helena Olsson hade reagerat om hon fått 415 nya mail i sin inkorg när hon kom till jobbet efter en helg och insett att hon måste kontakta var och en av dessa för att undersöka om de är seriösa förfrågningar eller inte. Det skulle säkert ta en hel del tid som hon hade tänkt använda till annat. Hanteringen av köanmälningarna förorsakar dessutom friskolorna ekonomisk skada i form av helt onödiga kostnader.

Jag har, till skillnad från SVT, ingen anledning att ifrågasätta den information som vi får från våra medlemmar. De som nu tvingas hanterar de köanmälningar som kom in under perioden 30 mars till 3 april innan möjligheten att nyttja SVT:s formulär stoppades av systemleverantören. SVT har hävdat att de säkerställt att det bara var möjligt att göra korrekta registreringar. Men de misslyckades även i denna del, inte bara i sitt satiruppsåt.

Ulla Hamilton, vd Friskolornas Riksförbund

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Ämnen i artikeln:

Public serviceSVTFriskolor

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev