Skola
Det är de kommunala skolorna som är problemet
Det finns inga belägg för att aktieutdelning är ett problem vad gäller dåliga skolor. I stället är bilden fullständigt kristallklar: de sämsta skolorna är kommunala, skriver Rebecca Weidmo Uvell apropå Moderaternas utspel om vinstförbud för dåliga friskolor.
Publicerad: 10 juni 2016, 13:04
Det här är opinionsmaterial
Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.
Moderaternas partiledare Anna Kinberg Batra säger i en SR-intervju att partiet vill förbjuda ”vinstuttag” i skolor som inte sköter sig. Vad menar hon med det?
Efter åratal av vänsterdriven vinsthetsdebatt om skolan (i stället för debatt om det enda viktiga; kvalitet) kanske man inte ska bli överraskad över att Moderaterna i dag sällar sig till den vinsthetsande skaran. Även om det är lätt att bli besviken.
I dag meddelade nämligen Moderaternas partiledare Anna Kinberg Batra i Sveriges Radio att partiet vill förbjuda ”vinstuttag” i skolor som inte sköter sig. Med vinstuttag, eller det slarvigare vinstdelning, menar politiker aktieutdelning, vilket är den riskpremie en duktig företagare kan få tillbaka för att den satsat kapital, om företaget gör vinst.
Kinberg Batra säger i intervjun att det är viktigt att insatserna mot skolan inte bara blir ord. Och ändå är det precis vad utspelet är. För man skulle ju kunna hoppas att politiker gör research innan de lägger förslag. Att det de facto finns ett reellt problem med att de sämsta skolorna är friskolor, och att dessa friskolor samtidigt tar aktieutdelning. Men utspelet kan inte ha byggt på någon som helst faktakoll.
För jag har läst Skolinspektionens beslut om allvarliga brister för 2015 och 2016. Det är skolor som antingen stängts eller fått ett föreläggande om vite.
På Skolinspektionens sajt kan man se 35 ärenden under den tidsperioden. Nästan 80 procent av dem är kommunala skolor. Av de friskolor som varnats hade inte en enda tagit utdelning de senaste årsboksluten. Noll kronor i utdelning, enligt Bolagsverket.
Det finns alltså inga som helst belägg för att aktieutdelning är vare sig orsak eller ett problem vad gäller dåliga skolor. I stället är bilden fullständigt kristallklar – de sämsta skolorna är kommunala. Och en kommun sticker ut som särskilt usel inom skola är – Göteborg. Av de 35 senaste ärendena är det hela 26 procent som gäller skolor i Göteborg. Det finns alltså fler skolor med allvarliga brister i en enskild kommun än det finns med friskolor i hela landet just nu.
Den sämsta ägaren av skolor i Sverige är utan tvekan Göteborgs kommun. Nu skulle jag vilja veta vad Moderaterna, och resten av politiker-Sverige, har tänkt att göra åt det? När kommer förslaget att Göteborg kommuns lämplighet som ägare av skolor ska ses över?
Den andra delen av Moderaternas förslag är nämligen utmärkt. Att skolor ska kunna läggas under statlig tvångsförvaltning. Det systemet fungerar utmärkt i till exempel Storbritannien och borde för länge sedan ha införts även i Sverige.
För detta är pudelns kärna – att framför allt dåliga kommunala skolor år efter år får fortsätta att förstöra våra barns utbildning. Undersökning efter undersökning visar att den absoluta majoriteten av de sämsta skolorna är kommunala.
Att duktiga företagare gör vinst har aldrig och kommer aldrig vara problemet i svensk skola. Hur många gånger måste man upprepa det?
Alla skolor får samma skolpeng. Att lyckas leverera samma eller bättre resultat och ändå göra vinst är något politiker borde applådera och kommunala skolor ta efter. I stället för att upptagna av en socialistiskt driven hets mot duktiga företagare blunda för de kommunala katastroferna och därmed också år efter år svika de barn som går där.
Moderaternas utspel om vinstuttag är bara ytterligare ett exempel på hur inte ens borgerliga politiker kan hålla sig ifrån populistiska utspel som bygger på gissningar och en ideologiskt konstruerad verklighet i stället för fakta.
Nu skulle jag vilja se en höjning av nivån i debatten och att fokus efter alla dessa år läggs på det enda väsentliga: att lägga ner eller ta över de dåliga skolorna.
Rebecca Weidmo Uvell, borgerlig debattör
Det här är opinionsmaterial
Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.