Skola
Dans och teater på sfi kritiseras – ”Pseudovetenskapligt och ineffektivt”
Publicerad: 18 maj 2022, 07:40
”Det här är ett komplement till övrig undervisning”, säger Frida Flores, sfi-rektor i Eskilstuna kommun.
Foto: Pontus Lundahl/TT
Körläsning och rollspel. Det är inslag i suggestopedi, en undervisningsmetod som används inom sfi i flera kommuner och som nu får skarp kritik. ”Det är inte så att vi bara leker med ramsor, dansar och spelar teater som en del verkar tro”, kontrar sfi-rektor.
Suggestopedi är en undervisningsmetod där man använder alla sinnen för att olika inlärningsstilar ska tillgodoses. Deltagarna repeterar och lär sig ord och begrepp med hjälp av exempelvis läsning i kör, bildstöd, sång, rollspel och mycket rörelse.
I Sörmland har undervisningsmetoden blivit populär inom sfi, svenska för invandrare. Eskilstuna, Oxelösund, Trosa, Flen och Katrineholm använder sig av den. Men även flera andra kommuner i landet: Kungsör, Filipstad, Vänersborg, Göteborg, Bollnäs och Karlstad, till exempel.
Metoden får dock kritik.
Anita Norlund, professor i pedagogiskt arbete vid Högskolan i Borås, anser att metoden är ”pseudovetenskaplig” och ”ineffektiv”.
– Man vill väldigt gärna positionera sig bort från det traditionella, men i och med det tycks man hamna i fällan att lita på pseudovetenskapliga myter, säger hon till SVT Sörmland.
Professorn hävdar att metoden har ”låg eller ingen effekt”.
– Jag tycker att man utsätter de här deltagarna för ineffektiva studier och tar av deras tid.
Sfi-rektorn Frida Flores i Eskilstuna försvarar undervisningsmetoden.
– Suggestopedi är en av många metoder vi använder oss av. Den som lär sig ett nytt språk behöver variation i inlärningen, det fungerar inte med katederundervisning, säger hon till Dagens Samhälle.
– Men det är inte så att vi bara leker med ramsor, dansar och spelar teater, som en del verkar tro. Det här är ett komplement till övrig undervisning.
Frida Flores påtalar att sfi i Eskilstuna har använt sig av metoden ända sedan 2011. Eller egentligen ännu längre, fast då kallades inte inslagen suggestopedi.
Erfarenheterna är positiva.
– Interaktiva övningar bidrar till en lättsam stämning i klassrummet, att elever blir mer engagerade och mindre rädda att säga fel.
Det har framförts kritik om att metoden är ineffektiv, pseudovetenskaplig och att det saknas bevis för att den skulle vara framgångsrik. Vad säger du om kritiken?
– Man måste komma ihåg att suggestopedi handlar mycket om mjuka värden. Sådana är svåra att mäta. Och våra lärare ser en vinst med att jobba på det här sättet.
Kommer ni att ompröva metoden nu?
– Jag finner ingen anledning att nu sluta med sådana inslag. Men både lokalt och nationellt behöver vi jobba vidare med utvärderingar av denna och andra metoder, säger Frida Flores.
Inget bevis om resultat
Källa: SVT Sörmland.
LÄS MER: Sfi för ukrainare kan vara lagtrots – nu svänger Höganäs
LÄS MER: Bi Puranen: ”Vi måste tydliggöra vad som inte är acceptabelt i Sverige”