Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Skola

Dagens arbetsliv kräver gedigna kunskaper

Alliansens politik skrämde bort de unga från yrkesprogrammen. För att klara sig i ett kunskapsintensivt samhälle krävs högskolebehörighet, skriver Lena Hallengren (S) i sin slutreplik.

Publicerad: 27 oktober 2014, 14:45

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dagens unga behöver rustas väl för framtiden.


Ämnen i artikeln:

GymnasieutbildningLärareSkolorganisation

REPLIK. Unga väljer i dag bort yrkesprogrammen i allt högre utsträckning i ett läge där många branscher efterfrågar gymnasieutbildad arbetskraft. Anledningen till den omfattande minskningen är, enligt Skolverket, att yrkesprogrammen inte längre leder till högskolebehörighet. En förändring som drivits fram av den förra regeringen med Folkpartiet i spetsen.

Roger Haddad (FP) försöker nu bortförklara detta genom att skylla ifrån sig på de rödgröna partierna (Dagens Samhälle 21/10).

Jag tycker att vi i stället ska fokusera debatten på att gymnasieutbildning är inträdesbiljetten till att få ett jobb och för att klara sig i ett allt mer komplext och kunskapsintensivt samhälle. Den kompetens som högskolebehörighet ger efterfrågas också av arbetsgivarna. De vet att dagens och framtidens arbetsliv och samhälle kräver gedigna kunskaper av alla. Alla gymnasieprogram ska därför ge högskolebehörighet.

Utgångspunkten måste också vara att i princip alla ungdomar som inte har fyllt 18 år ska gå en gymnasieutbildning. För att nå dit måste olika åtgärder vidtas som stödjer motivationen att fullfölja gymnasieutbildning och särskilda insatser göras. Det kan till exempel handla om att det måste finnas möjligheter att genomgå gymnasieutbildning i andra skolformer.

Eleverna ska få det stöd som behövs för att nå kunskapsmålen och utvecklas efter sina förutsättningar. Vi måste minska avhoppen från gymnasieskolan genom nationella mål och genom en gemensam strategi mellan stat och kommun.

Yrkesprogrammen ska göras om till yrkescollege i en nära samverkan med arbetsmarknadens parter och deras attraktivitet ska höjas. Så rustar vi Sveriges unga för det moderna arbetslivet.

Lena Hallengren, (S) ordförande i riksdagens utbildningsutskott

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev