Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Skola

Dagbarnvårdare ska tvingas söka tillstånd hos kommunen

Publicerad: 12 januari 2022, 15:14

”Genom att ställa tuffare krav ska vi sätta stopp för oseriösa och olämpliga aktörer”, säger skolminister Lina Axelsson Kihlblom (S)

Foto: Anna Svanberg

Kraven på privata dagbarnvårdare skärps. Regeringen vill att de ska godkännas av kommunen där de är verksamma.

Ämnen i artikeln:

FörskolaFritidshem

Cecilia Granestrand

cg@dagenssamhalle.se


Knappt 10 000 barn får i dag så kallad pedagogisk omsorg, vilket är ett alternativ till förskola och fritidshem. Oftast tillbringar barnen dagarna i en dagbarnvårdares hem, och denna kan vara anställd av kommunen, av ett företag eller driva en egen verksamhet. 

Pedagogisk omsorg i privat regi har blivit vanligare de senaste åren och Skolinspektionens granskningar visar att kvaliteten varierar. Vissa verksamheter bedrivs i torftiga miljöer där barnens lek och språkutveckling inte stöttas. 

Därför vill regeringen skärpa kraven på den pedagogiska omsorgen och förtydliga att den på samma sätt som förskolan ska främja barnens allsidiga utveckling och förbereda dem för utbildning i skolväsendet. 

– Att bedriva skola eller barnomsorg för våra gemensamma skattepengar är ingen mänsklig rättighet. Den som bedriver pedagogisk omsorg ska vara lämplig och ha de kunskaper som krävs för att kunna utföra uppdraget. Genom att ställa tuffare krav ska vi sätta stopp för oseriösa och olämpliga aktörer, säger skolminister Lina Axelsson Kihlblom (S) i ett pressmeddelande.

Den som vill bedriva pedagogisk omsorg ska enligt regeringens proposition lämna in en ansökan till kommunen, som sedan prövar om aktören ska godkännas. Det ska krävas lämplighet, laglydnad och insikt i de föreskrifter som styr verksamheten. Om verksamheten ska bedrivas i en bostad måste alla som är folkbokförda där, och är minst 15 år, visa upp ett utdrag ur belastningsregistret.

Kommunerna ska få ta ut en avgift för att pröva en ansökan. Lagändringarna föreslås träda i kraft om ett år, den 1 januari 2023. 

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev