onsdag22 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Skola

C vill fixa problem med fria skolvalet

Publicerad: 7 september 2021, 07:10

Centerpartiet ett slag för det fria skolvalssystemet, men pekar på ”uppenbara brister” som behöver åtgärdas. Foto: Christine Olsson/TT

Friskolor behöver bli mer transparenta, potentiella huvudmän måste prövas hårdare och kösystemet bör styras upp, anser Centerpartiet.

Ämnen i artikeln:

CenterpartietSkolanUtbildningFriskolorFria skolvaletSkolval

Partiet slår ett slag för det fria skolvalssystemet, men pekar på ”uppenbara brister” som behöver åtgärdas.

Rätten till valfrihet är i grunden bra, men det finns problem med dagens utformning av skolvalet, skriver C-ledaren Annie Lööf och partiets skolpolitiske talesperson Fredrik Christensson på DN:s debattsida.

”Vi är medvetna om att det finns problem med bland annat oseriösa aktörer och ett skolval som inte når alla”, skriver de.

Till att börja med vill de att de nationella proven ska spela en större, normerande roll i betygssättningen för mer likvärdighet.

Huvudmän ska förhandsprövas hårdare, undermåliga skolor ska kunna stängas snabbare och kraven på transparens bör öka för friskolor, fortsätter de.

När det gäller själva skolvalet vill C att alla huvudmän ska dela på ansvaret för att det ska finnas tillgängliga skolplatser även när en skola läggs ned. Man föreslår också att kommunerna tar ett centralt ansvar för antagningen, samt att köandet regleras så att barn inte kan ställas i kö tidigare än tre år före skolstart.

”För att skapa legitimitet och hållbarhet i systemet med det fria skolvalet behöver brister åtgärdas men det betyder inte att vi ska kasta bort en frihetsreform som gett elever och familjer möjlighet att välja skola och friskolor möjlighet att erbjuda omtyckt och efterfrågad utbildning”, skriver Lööf och Christensson.

C-topparnas skolförslag lanseras ett par veckor innan partiet går till stämma och där väntas skolan ligga högt på dagordningen.

Inför stämman har det inkommit flera än mer långtgående motioner, bland annat om att begränsa friskolors vinstutdelning för att pengar ska stanna i skolverksamheten, att kösystem till fristående grundskolor ska stoppas och att det ska tas höjd med skolpengen för kostnader som kommunerna har i och med att de har det grundläggande ansvaret för att elever som bor där går i skolan.

/TT

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev