tisdag7 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Skola

”C måste tänka om och slopa straffskatterna på utbildning”

Att utbildning ska löna sig är en rättvisefråga, men färska siffror visar att Sverige är det land där det lönar sig minst att utbilda sig i hela OECD. På partistämman i veckan måste Centerpartiet ta ställning för att de onödiga straffskatterna på utbildning avskaffas, kräver Centerstudenter.

Publicerad: 26 september 2017, 07:30

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Sverige behöver ett politiskt parti som vågar diskutera sänkt skatt som en ren rättvisefråga, anser företrädare för Centerstudenter.

Foto: Mostphotos / Niclas Sandberg


Ämnen i artikeln:

HögskolanCenterpartietUtbildningSkatter

Att utbildning lönar sig spelar roll för studenter. Det borde vara en självklarhet att valet av utbildning påverkas av utbildningens dåliga lönsamhet. Den som investerar flera år av sitt liv och belånar sig för att utbilda sig måste kunna få ut någonting av sin studietid i form av ett bra, välavlönat jobb.

Alla studenter borde kunna få en bra lön efter examen, men tyvärr ser det inte alls ut så. Färska siffror visar att Sverige är det land i OECD där det lönar sig allra minst att utbilda sig. För att komma åt problemen krävs både mod och stora förändringar.

Sverige behöver ett politiskt parti som vågar diskutera sänkt skatt som en ren rättvisefråga. Vi vill att Centerpartiet som liberalt parti som tror på den enskilde ska ta det steget. På partistämman vill Centerstudenter att Centerpartiet antar en ny ekonomisk politik som tar tydlig ställning för låga, platta skatter på inkomster så att utbildning och flit kan löna sig betydligt mer.

Det är dags att inse att de höga skatterna slår mot vanliga människor. Det räcker med att exempelvis en hårt arbetande barnmorska tjänar lite mer än medianlönen för att merparten av hens sista intjänade hundralapp ska gå bort i skatt. För att göra det mer lönsamt för barnmorskan att ta ett extra skift måste den statliga inkomstskatten avskaffas.

En rapport från Timbro förra året visar att en avskaffad statlig inkomstskatt kan inbringa mer pengar till statskassan. Den statliga inkomstskatten blir i praktiken bara en straffskatt på högutbildade personer och är meningslös, eftersom den minskar anledningarna att anstränga sig och arbeta extra.

Det är inte bara svenska studenter som drabbas av de höga skatterna på inkomster. Den förda politiken avskräcker också välutbildade och drivna studenter från andra länder att komma till hit och arbeta. Istället för att utvisa duktig arbetskraft ska Sverige vara ett land som det är attraktivt att arbeta i.

Centerpartiet är ett liberalt parti som anser att människor ska ta eget ansvar för sitt liv. Därför borde det vara självklart för Centerpartiet att våga ta ställning för låga, platta skatter som inte bestraffar utbildning och flit. På partistämman kommer vi därför göra vårt yttersta för att se till att Centerpartiet tar ställning mot straffskatterna på utbildning och flit.

Simon Palme, ordförande Centerstudenter

Tobias Adielsson, Ordförande, Centerstudenters ekonomisk-politiska arbetsgrupp

Naod Habtemichael, förbundsstyrelseledamot Centerstudenter

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev