måndag30 januari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Skola

”Burells skolsyn bör oroa Stockholms föräldrar”

Stockholms skolborgarråd Olle Burell (S) vill förbjuda aktiebolag att bedriva skolor. Ett uttalande som borde oroa alla föräldrar i staden. Socialdemokraterna längtar uppenbarligen tillbaka till en tid utan valmöjligheter.

Publicerad: 16 november 2017, 13:45

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

”Olle Burell (S) väljer att attackera fungerande fristående skolor i stället för att ta hand om sin egen verksamhet.”

Foto: Lena Dahlström


Ämnen i artikeln:

FriskolorNäringslivetSocialdemokraternaValfrihet

I ett läge där kunskapsresultaten i Stockholm sjunker och varannan skola går med underskott väljer en av Sveriges tyngsta skolpolitiker, Stockholms skolborgarråd Olle Burell (S), att gå ut med att han vill stänga till exempel den väldigt populära Engelska skolan och andra friskolor som drivs som aktiebolag. Det borde oroa alla föräldrar i Stockholm.

Olle Burell (S) jämför dessutom i ett halsbrytande uttalande friskolor med ”att ha privatarméer vid sidan av Försvarsmakten”. Det är en helt bisarr jämförelse för att komma från en av landets tyngsta skolpolitiker. Anser verkligen denne S-topp att Engelska skolan är att jämföra med hyrda legoknektar?

För Engelska Skolan, Kunskapsskolan och Stockholms Internationella Montessoriskola är just skolor som bedrivs i aktiebolagsform. Det är skolor med höga kunskapsresultat som föräldrar och elever aktivt väljer. Till Engelska skolan köar just nu 130 000 barn. Jag har svårt att se att de föräldrarna hellre ser att politikerna ska välja skola åt dem.

Många föräldrar berörs av det här ansvarslösa ledarskapet. I Stockholms stad går ungefär 19 300 elever i just dessa fristående skolor. Dessa elever skulle under Olle Burell och socialdemokraternas ledning tvingas tillbaka till skolor som de inte har valt.

I själva verket misstänker jag att det är så att det socialdemokratiska skolborgarrådet, och stora delar av socialdemokratin, längtar tillbaka till en tid utan valmöjligheter då kommunerna i praktiken kunde bedriva hur dålig utbildningsverksamhet som helst. Elever och föräldrar hade helt enkelt inget val förutom att vända sig till kommunens skolor.

Det avgörande är att alla elever får en god utbildning, inte vilken skola deras föräldrar väljer. Vi kan inte ha en ordning där politiker hotar att lägga ner välfungerande skolor där stadens egna elever går, bara för att man från socialdemokratiskt håll inte tycker om konkurrens. I stället måste vi granska alla skolors kvalitet och se till att alla skolor är bra. Vi måste satsa på det som bevisat höjer kunskapsresultaten; skickliga lärare, trygga och lugna klassrum och ett starkt kunskapsfokus i alla skolor, där de elever som behöver mer stöd också får det.

Det är elever som kommer från hem med lägre utbildningsgrad, och som bor i utsatta stadsdelar, som kan tjäna mest kunskapsmässigt på möjligheten att välja en annan skola. Det är framförallt dessa elever som drabbas om Olle Burell och denna falang inom (S) får sin vilja igenom. Liberalerna vill i stället införa ett obligatoriskt skolval för att säkerställa att alla föräldrar gör ett aktivt val för sina barn, inte ta ifrån föräldrarna friheten att välja skola.

Olle Burell (S) påstår också att friskolereformen gör föräldrarna till ”kundföreträdare” i stället för föräldrar. Att föräldrar nu har rätt att välja skola för sina barn ger dem en frihet som aldrig har funnits tidigare att vara med i avgörande beslut i deras barns liv. Jag tror att skolborgarrådet glömmer bort att två tredjedelar av Stockholms föräldrar fortfarande väljer Stockholms stads skolor – är de också ”kundföreträdare”?

Olle Burell (S) väljer att attackera fungerande fristående skolor i stället för att ta hand om sin egen verksamhet. Under hans ledning har kunskapsresultaten i de skolor han styr sjunkit. Hälften av stadens alla skolor har gått med underskott under 2017, som en konsekvens av hans politik. Under hans ledning har klasstorlekarna i de kommunala skolorna ökat. Det bör skolborgarrådet börja ta ansvar för.

Lotta Edholm, oppositionsborgarråd (L) och gruppledare i Stockholm

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev