Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Skola

Bryt trenden: Minska välfärdsadministrationen

Nyligen presenterade tidningen vårdfokus uppgifter om att antalet administratörer har ökat mer än antalet sjuksköterskor under de senaste åren. Det är ett i raden av tecken på hur administrationen växer på bekostnad av sjuksköterskor och läkares tid med patienten eller lärarens tid med eleven. Det är helt orimligt, konstaterar Mats Persson Liberalernas ekonomisk-politiske talesperson.

Publicerad: 14 juni 2018, 07:05

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Ämnen i artikeln:

LäkareSjuksköterskorLärareSjukskrivningar

Undersökningar visar att omkring en tredjedel av läkares och sjuksköterskors tid går åt till annat än att träffa patienter. Samtidigt larmar lärarna – att de upplever en dramatisk ökning av arbetsbelastning och administrativa arbetsuppgifter. Nio av tio lärare hinner inte med sitt uppdrag under ordinarie arbetstid enligt en undersökning av Lärarförbundet.

När sjuksköterskor och läkare letar vårdplatser i stället för att träffa patienter eller när lärare lägger en allt större del av sin arbetstid på annat än att förmedla kunskap i klassrummet skapas en förståelig frustration. Många läkare, sjuksköterskor och lärare går hem från jobbet och känner att de skulle kunna ha gjort mer om det bara var bättre organiserat. De höga sjukskrivningstalen inom vård, omsorg och skola borde därför inte förvåna någon.

Det är dags att ärligt erkänna för svenska folket att detta till stor del är politikens ansvar. Det produceras strategiska dokument och handlingsplaner, som tar fokus från huvuduppdraget. Missförstå mig rätt. Det är såklart viktigt med uppföljning och kontroll. Men det får inte gå ut över kärnverksamheten – att ge vård till de sjuka och lära våra barn läsa, räkna och skriva. Som det är nu blir det en ond spiral där det hela tiden behövs mer personal bara för att hålla igång dagens inflationsartade byråkratiska struktur.

Såhär kan det inte fortsätta. Det är kritiskt nu.

Det är i stället dags att låta proffsen vara proffs. Att ge dem tid, plats och erkännande nog att utföra den uppgift de är satt att lösa och belöna dem med högre löner och karriärvägar. Ett centralt steg är avlasta dem, inte genom fler pekpinnar och byråkrater utan genom läkarsekreterare vårdbiträden och lärarassistenter. Men samtidigt som antalet vårdchefer ökar, visar Vårdförbundets undersökning istället att antalet läkarsekreterare vårdbiträden och lärarassistenter till och med minskar.

Jag vill vara tydlig: den administration som i dag utförs av personal som är utbildad för mer kvalificerade arbetsuppgifter bör i stället göras av andra grupper. Vi kan inte längre låta jantelagen stå i vägen för detta.

Detta skulle göra stor skillnad. Enligt en rapport från myndigheten Vårdanalys anser var tredje läkare att de ofta eller mycket ofta utför arbetsuppgifter som någon annan person eller yrkesgrupp borde göra. Tänk hur läkarsekreterare, vårdbiträden och lärarassistenter skulle bidra till att välutbildade människor i vården och skolan får göra det de är utbildade till.

När administrationen i välfärden växer på bekostnad av läkarens tid med patienten eller lärarens tid med eleven ringer alla varningsklockor. Ska Sverige vara ett modernt välfärdsland måste denna utveckling brytas. Här och nu.

Mats Persson, riksdagsledamot, ekonomisk-politisk talesperson (L)

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev