Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Skola

Bristen på förskoleplatser får katastrofala följder

Vinnare i den nya resursfördelningsmodellen för förskolan i Göteborg är de kommunala förskolorna som får mer pengar. Förlorarna blir de barn vars föräldrar har valt att lägga tid och kraft i ett föräldrakooperativ, slutreplikerar Peter Andersson-Piltz och Mimmi von Troil, FSO Fria förskolor till förvaltningsdirektör Elisabet Nord.

Publicerad: 4 oktober 2018, 11:51

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Det kanske är värt att påminna om 1970-talets ”Ropen skalla – daghem åt alla!”, skriver Peter Andersson-Piltz och Mimmi von Troil.

Foto: Colourbox


Ämnen i artikeln:

FörskolaGöteborgBarnNäringslivetJämställdhet

Slutreplik. Elisabet Nord, förvaltningsdirektör i Göteborgs stad, skriver i sin replik till FSO:s debattartikel att man är medveten om att ”ett 60-tal” av stadens 170 fria förskolor får mindre pengar i den nya resursfördelningsmodellen.

FSO delar inte Nords uppfattning. Det är illa nog om ”ett 60-tal” förskolor drabbas, men FSO:s analys – som bygger på kommunens egna siffror och på ett stort antal fria förskolors egna analyser – visar att antalet är betydligt högre än så.

Tyvärr verkar inte Nord särskilt oroad över att, enligt hennes beräkning, 60 små förskolor försvinner, detta eftersom hon endast erbjuder förskolorna att få hjälp att räkna. Underförstått att de som driver kooperativen inte besitter denna kunskap.

FSO:s analys visar också på de katastrofala följder som beslutet får. Bristen på förskoleplatser och trygga sådana slår inte bara mot barnen, det påverkar även näringslivet och viktiga samhällsfunktioner när barnens föräldrar inte kan gå till sina jobb för att de saknar förskoleplatser. Tillgång till en bra förskola är också i allra högsta grad en jämställdhetsfråga. Det kanske är värt att påminna om 1970-talets ”Ropen skalla – daghem åt alla!”.

I sitt svar bekräftar Nord att man i elfte timmen känner sig tvingade att ”extra undersöka hur den nya modellen påverkar” små förskolor. Den utredningen borde man ha gjort innan förslaget lades fram och klubbades igenom i april. Det borde vara en självklarhet att man kvalitetssäkrar sina förslag.

Vinnare i den nya modellen är de kommunala förskolorna som får mer pengar. Det framgår tydligt av budgethandlingarna som har presenterats för förskolenämnden. Av samma handlingar framgår också vem som är förlorare: barn vars föräldrar har valt att lägga tid och kraft i ett föräldrakooperativ därför att man tror på värden som engagemang och solidaritet.

Elisabet Nords ”ett 60-tal” förskolor skulle ändå innebära att uppemot 1 500 barn blir utan sina trygga förskoleplatser – och det priset tycks man vara beredda att betala? FSO, de fria förskolorna och tusentals föräldrar i Göteborg tycker annorlunda.

Peter Andersson-Piltz, ordförande  FSO Fria förskolor samt föräldrakooperativet Snäckskalet

Mimmi von Troil, vd  FSO Fria förskolor

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev