fredag9 juni

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Skola

Brå: Unga rånas och misshandlas i skolan

Publicerad: 27 oktober 2022, 10:01

Var femte elev i nionde klass har utsatts för misshandel. Brottsplatsen är ofta den egna skolan. Foto: ERIK G SVENSSON

Skolan är den vanligaste brottsplatsen när niondeklassare utsätts för misshandel, visar Brottsförebyggande rådets undersökning.

Ämnen i artikeln:

BrottsförebyggandeSkolanUtbildningBrottBrottsoffer

Cecilia Granestrand

cg@dagenssamhalle.se


Nästan hälften (45 procent) av eleverna i årskurs 9 uppger i Brottsförebyggande rådets skolundersökning att de utsatts för stöld, misshandel, hot, rån eller sexualbrott minst en gång under de senaste tolv månaderna. 

Var femte elev (19 procent) har utsatts för grov eller lindrig misshandel och det har oftast skett i skolan. 

– Bland unga som blivit utsatta för misshandel är det en betydligt större andel nu än för några år sedan som uppger att brottsplatsen var just i skolmiljön, säger Sofia Axell, utredare på Brå, i ett pressmeddelande.

Andelen niondeklassare som utsatts för brott är ändå den lägsta sedan 2015, enligt Brås skolundersökningar, som genomförs vartannat år. I den förra undersökningen uppgav 48 procent av eleverna att de utsatts för brott. 

Hälften av eleverna uppger även att de själva varit delaktiga i brott. Ofta är det samma personer som utsatts för brott.

Oro för att utsättas för hot, trakasserier, våld eller något annat brott har fått 57 procent av tjejerna och 44 procent av killarna att begränsa sig i sin vardag. De har undvikit vissa personer eller platser, hållit sig borta från skolan en hel dag eller låtit bli att gå ut på kvällen. 

– Unga som blivit utsatta för brott är i betydligt högre utsträckning än andra oroliga för att utsättas igen, och det får stora konsekvenser för deras vardag, säger Sofia Axell.

Årets skolundersökning har besvarats av 5050 elever. 

LÄS MER: Kriminolog: ”Skolan vanligaste platsen där barn utsätts för brott” 

LÄS MER: Hela listan: Miljarder för likvärdig skola – ändå växer skolgapet i 84 kommuner

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev