söndag28 maj

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Skola

Bra lärare ska ha bra betalt

I mina ögon finns det ingen yrkesgrupp som är viktigare än lärarna. Alla kommuner måste hjälpas åt och våga prioritera deras löner framför andras i de lokala förhandlingarna, på samma sätt som vi gör i Kalmar.

Publicerad: 23 oktober 2013, 03:30

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Ämnen i artikeln:

SkolanUtbildningLärareFörskolaLönebildningLöner

Lärarnas fackliga företrädare har länge efterlyst högre lärarlöner och politiker som tar ansvar. För närvarande pågår lokala förhandlingar och en del kommuner väljer där att satsa. Förhoppningsvis ser vi ett trendbrott. Fortfarande är det likväl många kommuner som inte tar lönefrågan på tillräckligt stort allvar. Av 161 färdiga avtal finns det fortfarande kommuner som lägger sig på det centrala avtalets mininivå på två procent, exempelvis Jönköping och Landskrona. Därmed bidrar dessa kommuner inte till att göra läraryrket attraktivare. Tvärtom undergräver deras agerande själva tanken med lokala löneförhandlingar, vilket leder till fortsatt låg status för läraryrket och att deras lärare kanske väljer att söka sig till grannkommunerna eller helt byta yrke.

Jag hävdar att det finns ett såväl berättigat särintresse som allmänintresse att höja lärarnas löner. Med lång utbildning och ett stort ansvar för det värdefullaste som finns i ett samhälle, barnen, förtjänar lärarna ordentligt betalt för sitt arbete. Och ska Sverige åter bli en ledande kunskapsnation krävs det att de bästa tänkbara studenterna lockas till läraryrket.

I Kalmar kommun har vi bestämt oss. Lärarna ska prioriteras eftersom de har halkat efter under många år. Kommunfullmäktige har pekat ut lärargruppen som en speciell yrkesgrupp som behöver högre lönelyft än andra. I och med detta tog vi ett stort risktagande eller ett stort ansvarstagande beroende på hur man ser det. I tre år har vi nu genomfört en historisk lönesatsning på lärarna. Vi har lagt 12,6 procent jämfört med 7,7 procent enligt avtalet. För löneåret 2013, som i dagarna blev färdigt, ger kommunen rekordhöga 4,56 procent eller 1 200 kronor mer i månaden i snitt. Störst ökning får förskollärarna som i år var särskilt prioriterade. De får i år totalt 5,12 procent eller 1 275 kronor mer i snitt per månad. Kalmar kommun ger därmed den i år hittills högsta löneökningen i Sverige till sina lärare. Totalt kostar Kalmar kommuns satsning 20 miljoner kronor årligen i ökad lönekostnad. Detta är mycket pengar för en medelstor kommun med tanke på kommunsektorns hårt ansatta ekonomiska läge.

Det finns inget finare än att arbeta med att ge barn färdigheter och kunskaper för resten av livet. Därför ser jag lönesatsningen som en satsning för att öka kvaliteten och måluppfyllelsen. Mitt mål är att Kalmar ska bli en av Sveriges bästa skolkommuner. Jag är övertygad att högre löner förbättrar lärarnas motivation att göra ett ännu bättre arbete. Min uppfattning är att bra lärare ska ha bra betalt.

Med det här avtalet kan jag med gott samvete säga att Kalmar kommun prioriterar lärarlönerna. Vi tar ansvar och vi vågar! Samtidigt är jag orolig över att det saknas mod och handlingskraft i många andra kommuner. Ska vi se till att läraryrket blir ett riktigt framtidsyrke duger det inte att låta det centrala antalet vara ett tak, det måste ses som ett golv.

Jonas Hellberg, ordförande (S) Barn- och ungdomsnämnden, Kalmar

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev