måndag27 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Skola

Björklunds GY-reform en katastrof

Statistik läcker nu ut från en kommun i taget. Det gäller den första årskullen som gått på yrkesprogrammen i den nya gymnasieskolan GY11. Vi i Miljöpartiet säger ”vad var det jag sa”, när vi ser de alarmerande resultaten.

Publicerad: 22 september 2014, 12:57

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Ämnen i artikeln:

GymnasieutbildningSkolorganisationSkolanUtbildningGymnasiet

Som Miljöpartiet befarat är det katastrofsiffror avseende högskolebehörigheten. I våras kom de första Björklund-studenterna ut. Vi har ringt runt till några Stockholmskommuner och bara 28-44 procent av de som fick gymnasieexamen hade grundläggande behörighet för högskola. Över hälften, i vissa fall över två tredjedelar, av eleverna utestängs alltså från högre studier. Det är första gången elever går ut i GY11 och detta är precis vad vi i Miljöpartiet varnat för.

En av kommunerna har gått från 77 procent till 32 procent med behörighet till högre studier. Miljöpartiet är djupt oroat över utvecklingen.

Detta beror på att kravet har tagits bort att nationella yrkesgymnasieprogram ska ge grundläggande behörighet till högskola. För elever på dessa program har högskolebehörigheten sjunkit markant. Det som är värst med detta är att det är väntat. Det kan till och med sägas vara önskvärt av en regering som tycker att alla är inte lika lämpade för högre studier. Och detta i ett läge där bilbranschen i Sverige skriker efter bilmekaniker som är toppelever på NA/TE-programmet men samtidigt intresserade av att meka. Dessa elever finns inte i sinnevärlden i GY11.

Allt färre elever på yrkesprogrammen får högskolebehörighet, visar den rundringning som vi gjort. Så här stor andel lyckades med det 2014: Huddinge 44 procent, Botkyrka 34 procent, Haninge 32 procent och Nynäshamn 28 procent. Siffror att jämföra med från 2013 finns på Skolverkets hemsida.

Vi i Miljöpartiet kommer att vända ut och in på oss själva för att vända trenden. Vi vill att alla gymnasieelever ska sikta på högskolebehörighet. Det finns sätt att klara detta mål. Skolan kan schemalägga utbildningen så att eleven under årskurs två och tre läser de extra kurser som behövs för att få högskolebehörighet. Vi vill också att man läser minst ett estetiskt ämne i alla gymnasieprogram. Miljöpartiet vill att de elever som har ett annat modersmål erbjuds, förutom den självklara modersmålsundervisningen, studiehandledning på modersmålet och att kommunerna utreder hur de kan erbjuda ämnesundervisning på modersmålet.

Vi i Miljöpartiet är övertygade om att det finns en dold potential hos alla de ungdomar som fåtts att tro att de inte är lämpade att läsa på högskola och därför väljer ett ”enklare” yrkesprogram och blir bilmekaniker, undersköterska eller svetsare i stället. Vissa kommuner har redan börjat med liknande insatser. Som ett av de första yrkesgymnasierna i Sverige kan man nu på industriprogrammet i Haninge certifiera sig som Internationell Svetsare, enligt Svetskommissionens riktlinjer. De elever som gick ut första året i våras blev uppringda av företag som ville att de skulle börja direkt men ändå valde vissa att gå vidare till högskola.

Vi är lika övertygade om att det finns en dold potential i alla elever som hindras av att de inte talar perfekt och flytande svenska. Det finns ingen anledning att de ska sinkas i sin ämnesundervisning.

Nu efter valet hoppas vi att den nya regeringen ser på yrkesprogrammen med fräscha ögon och arbetar fram nödvändiga förändringar i GY11.

Johan Svensk, ordförande för Miljöpartiet de Gröna i Haninge, kommunpolitiker Haninge

Max Ljungberg, Miljöpartiets representant i KSL, Kommunförbundet Stockholms Län, kommunpolitiker Värmdö

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev