Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Skola

Beklagligt att S duckar för valfrihetsdebatten

Socialdemokraterna kommer med dubbla budskap när det gäller det fria gymnasievalet, skriver tre liberala företrädare i en slutreplik till skolborgarrådet Olle Burell (S).

Publicerad: 1 februari 2016, 14:58

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Olyckligt att S lyft upp valfrihetsfrågan med hjälp av utbildningsförvaltningens rapport.


Ämnen i artikeln:

SocialdemokraternaGymnasieutbildningSkolvalLiberalerna

Den 28 januari skriver Olle Burell i ett svar på vår debattartikel att ”Elevernas möjlighet att fritt välja gymnasium är inte hotad” och vi liberaler gläds åt att Socialdemokraterna i stadshuset nu bytt fot.

Men faktum är att eftersom det rödgrönrosa styret i stadshuset lagt resurser på att låta utbildningsförvaltningen ta fram en rapport av detta slag - en rapport som ansvarigt borgarråd sedan kommenterar i Sveriges största morgontidning med: ”ett tänkbart alternativ är att göra undantag för de tre mest populära nationella programmen” - har man slängt upp valfrihetsfrågan på bordet och det är djupt olyckligt.

Att i det läget också skriva att man ”värnar elevernas valfrihet och bejakar deras möjlighet att på lika villkor söka till gymnasieskolor inom länets gymnasiesamverkan” som om detta vore en självklarhet blir minst sagt att komma med dubbla budskap och att säga en sak men göra en annan.

Den största delen av artikelsvaret ägnas åt att beskriva en vision om attraktiva gymnasiemiljöer i kollektivtrafiknära lägen.

Visioner som ingen motsätter sig och där alla är överens. Att på det sättet ducka för den viktiga valfrihetsdiskussionen tycker vi är beklagligt.

Skolborgarrådets debattsvar avslutas med en vädjan om en fördjupad samverkan inom Kommunförbundet Stockholms län för att ”alla kommuner i länet måste kraftsamla för att klara utbyggnaden av gymnasieskolan”.

Vi i Liberalerna är glada att Socialdemokraterna nu delar den uppfattningen och har anslutit sig till vår linje, själva kärnan i gymnasiesamverkan är ju just det fria gymnasievalet.

Malin Danielsson, kommunalråd (L) Huddinge

Anna-Lena Johansson, kommunalråd (L) Sollentuna, ordf (L) Stockholms län

Gunilla Grudevall-Steen, kommunalråd (L) Nacka

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev