tisdag6 juni

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Skola

Mats Reimer: Be om ursäkt för oseriösa metoder på särskolorna

Radioprogrammet Kaliber har avslöjat att humbugmetoden ”faciliterad kommunikation” används på särskolor i Göteborg för att få funktionshindrade att kommunicera. Göteborgs kommun måste nu be offren för detta om ursäkt.

Publicerad: 30 mars 2016, 11:33

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Socialstyrelsens bedömer metoden som otillförlitlig, då man inte vet vem det egentligen är som skriver på datorn. \


Ämnen i artikeln:

KommunerSkolanUtbildningFunktionsnedsättningFunktionsvariation

Sveriges Radios program Kaliber i P1 har avslöjat att man på några särskolor i Göteborg använder en av Skolinspektionen förbjuden metod för låtsaskommunikation med elever som inte talar.

Vid faciliterad kommunikation (förkortat FC) är det ”hjälpare” som för elevens finger till tangentbordet. Socialstyrelsens bedömer metoden som otillförlitlig, då man inte vet vem det egentligen är som skriver på datorn.

Forskning har visat att det är ”hjälparen” som författar budskapen, inte eleven. Den som för elevens finger mot tangentbordet ”kidnappar” alltså elevens identitet, men ”hjälparen” är själv omedveten om det. Det har liknats vid leken ”anden i glaset”, men FC är ingen lek utan innebär stora risker.

En risk är att det blir låtsaspedagogik där skolan inbillar sig att eleverna tar till sig undervisning på en nivå långt över särskolans läroplan; tiden i skolan används i så fall dåligt. Än värre är att FC, i alla länder där metoden använts, har resulterat i falska anklagelser om övergrepp av olika slag. Och så blev det också i Göteborg.

Kaliber berättar hur en ung kvinna på skolans initiativ börjat med FC, trots att familjemedlemmar och personal på hennes boende var kritiska till metoden. När det via FC fabricerats meddelanden som hävdade att fadern begått sexuella övergrepp mot dottern anmälde skolan till polisen. Vidare kontaktade skolan kvinnans boende och stadsdelsförvaltningen och försökte få dem att hindra pappan från att träffa sin vuxna dotter.

Via FC kom det även påståenden om att fadern hade låtit andra män ha sex med henne, att hon skulle ha blivit gravid och tvingats göra abort och att fadern hade begått sexuella övergrepp mot sonen i familjen.

På Kalibers Facebook-sida kan man se klipp från polisförhören där elevassistenten hjälper eleven att skriva ordet pappa på tangentbordet samtidigt som eleven med munnen uttalar ordet mamma. Det blir uppenbart vem det egentligen är som skriver: blicken och huvudet till eleven far runt medan elevassistenten har fullt fokus på tangenterna. Åklagaren lade ned brottsutredningen sedan eleven via nya FC-meddelanden tagit tillbaka alla anklagelser och berättat att hon ljugit.

Den unga kvinnan lever tyvärr inte längre, men gymnasiesärskolan och Göteborgs kommun är skyldiga hennes familj en ursäkt för den psykiska misshandel man utsatt dem för.

Tyvärr var detta inte det enda fallet där FC vid Göteborgs gymnasiesärskola orsakat stor skada. Dagens Nyheter publicerade 2014 en artikel där de berättade om hur en manlig pedagog, som var kritisk till FC, anklagades för att ha begått olika övergrepp och kränkningar mot elever. Dessa anklagelser framfördes enbart via FC när det var andra ”hjälpare” som styrde elevens finger mot tangenterna.

Polisutredningen lades ned när åklagaren förstod att FC-budskap var enda grunden för skolans anmälan. Trots att mannen friats från brottsmisstanke lät skolledningen omplacera honom till kökstjänst. Senare pressades han, under hot om uppsägning, till att själv säga upp sig. Han borde ges både upprättelse och ekonomisk gottgörelse för den skada skolan åsamkat.

Gymnasiesärskolan i Göteborg säger nu sig följa Skolinspektionens förbud, men Kaliber fann att FC fortfarande används i smyg av skolpersonal som fortfarande tror på FC.

Sahlgrenska sjukhusets experter på alternativ kommunikation har i åratal varnat för FC utan att skolan har lyssnat, likaså struntade skolan i att Socialstyrelsen efter utredning avrådde från metoden och nu visar det sig att den fortfarande förekommer i stadens skolverksamhet.

Det är hög tid att få ett slut på humbugmetoden faciliterad kommunikation, och att offren för FC får en förbehållslös ursäkt från de ansvariga för Göteborgs skolor.

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Mats Reimer

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev