torsdag1 juni

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Skola

Be barnen om ursäkt, SiS!

Smaklöst att Statens institutionsstyrelse bedriver rekryteringskampanj på de självmordsbenägna barnens bekostnad, skriver Maria Moraes, som själv varit placerad på flera av SiS slutna institutioner i unga år och som idag är verksam som kommunpolitiker i Linköping (MP).

Publicerad: 28 mars 2018, 03:05

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Statens institutionsstyrelses annonskampanj upprör.


Ämnen i artikeln:

RättssäkerhetUngaLVUOmsorgSocialtjänstenSkolanUtbildning

Har du sett den här? En vän sms:ar en bild av en annons han sett i Stockholms tunnelbana. På bilden: en ung flicka med en vad man kan uppfatta som en ledsen min. Hon är sminkad med glansig hy och mörkt runt ögonen. Kanske ska hon se lite arg ut? Tuff, påtänd, självmordsbenägen? Man blir ganska snabbt förvirrad av vad budskapet är eftersom texten bredvid bilden lyder ”det gäller livet” och loggan längst mer i hörnet berättar att det är SiS- statens instutionsstyrelse som är annonsens avsändare.

På SiS har självmordsförsöken tredubblats på tre år. Förra året uppmärksammades myndigheten bland annat i en granskning i Aftonbladet, efter att två unga tjejer tagit livet av sig under det att de hölls inlåsta på två av SiS låsta institutioner för barn. Den ena av dem var inlåst i vad man kallar ”avskiljdhet” , isolerad från alla de andra boende. I det ena fallet inträffade tragedin trots att närstående larmat och sagt att flickan i fråga verkade ha tappat livslusten.

Just denna typ av inlåsning av barn har Sverige kritiserats hårt för av bland annat EU-kommissionen, då det bryter mot de mänskliga rättigheterna. Även vår tidigare Barnombudsman Fredrik Malmberg har larmat i flera rapporter.

Just nu ligger ett förslag på bordet att korta maxtid för isolering av barn från 24h till 4h. Vad detta förändrar i praktiken är dock oklart eftersom detta blott innebär att isoleringen ska omprövas var 4:e timme istället för var 24:e timme. Det framgår inte i förslaget hur många gånger dessa 4:a timmar kan ”godkännas” och ske i anslutning till varandra. Vi kan med andra ord alltså fortsätta isolera barn och förvara dem i avskildhet utan en bortre gräns eller rätten för ett barn att ha ett vuxet ombud som för dennes talan i frågan då besluten fortsatt också ska tas av instutions- och avdelningschef. Detta är en otydlighet som bland annat advokatsamfundet har lyft i sitt remissvar.

Samtidigt skriker SiS efter kvalificerad personal. För drygt två år sedan fick myndigheten be om uppskov från sitt ordinarie uppdrag att anställa personal med minst två års eftergymnasial utbildning eftersom man inte förmådde att attrahera personal med dylik kompetens. Framöver cementeras denna kompetenssänkning – SiS har nu fått sänka kraven till ”genomgått gymnasial utbildning”.

Och nu hänger den här annonsen på Stockholms tunnelbanas väggar. Rekrytering pågår i personalbristens spår. Men att man väljer att bedriva rekryteringskampanj på det här sättet – på de självmordsbenägna barnens bekostnad! – det är lika smaklöst som när Åhléns reade ut rökskadade kläder efter terrorattacken i Stockholm.

Skillnaden är dock att Åhléns backade och bad om ursäkt när de fick kritik. Detta är något som SiS aldrig någonsin har gjort – trots alla de uppmärksammande brister som framkommit genom åren.

Man backade inte efter att Sveriges Radio avslöjat isoleringar av barn som skett på helt felaktiga grunder, inte när man använt ”spotthuvor” eller grepp som är förbjudna i svensk kriminalvård. Nej, inte heller efter att två barn tog sina liv i deras vård förra året. Den ena trots att närstående larmat och sagt att hon verkar ha tappat livslusten.

Nej, SiS använder inte annonsutrymmet de köper åt att be om ursäkt till alla de som drabbats av de rådande missförhållandena på SiS. Istället exploaterar man de inlåsta barnens förlorade livslust (suicidförsöken på SiS har tredubblats på tre år) och framställer dem som en ”utmaning” för sin tilltänka personal.

Och debatten uteblir, som så ofta när SiS trampar snett. För de inlåsta barnen – som kränks mest av den här annonsen – de har inte har någon röst.

Maria Moraes, som 13-åring placerad på flera av SiS slutna institutioner, idag verksam kommunpolitiker i Linköping (MP)

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev