Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Skola

Barn ska inte tvingas gå på giftiga förskolor

Förskolebarnen möter varje dag ett flertal gifter, vissa till och med olagliga. Så behöver det inte vara. Naturskyddsföreningen har nu presenterat två handlingsplaner. Med dessa kortsluts alla ursäkter för att inte ta tag i frågan.

Publicerad: 10 juni 2014, 03:30

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Ämnen i artikeln:

FörskolaArbetsmiljö

De flesta barn tillbringar mycket tid på förskolan. Där finns många material och produkter som är kända för att innehålla farliga kemikalier. I vår tidigare granskning fann vi sovmadrasser med PVC-överdrag, plasttallrikar med bisfenol A, och elektronikskrot med farliga flamskyddsmedel. I vissa fall fanns till och med material som var olagliga, och ibland följdes inte ens lagstadgade rutiner .

Till följd av debatten finns ett brett politiskt stöd, från Lena Ek (C) till Stefan Löfven (S), för att börja giftsanera förskolorna. Nu vill vi se att ord blir handling. Det finns visserligen goda exempel på kommuner som påbörjat arbetet, som Sundbybergs stad med sin handlingsplan på 23 åtgärder inom sex områden. Stockholms och Göteborgs stad har handlingsplaner för en giftfri miljö, med syfte att bland annat skydda barn mot farliga kemikalier.

Men våra många kontakter med kommuner och förskolor visar att det stora flertalet saknar kunskap inom området. Det gäller både upphandlingsrutiner och vad man praktiskt kan göra på förskolorna. Vi presenterar därför två rapporter i dag från vårt projekt Operation Giftfri förskola, med konkreta råd på hur man kan gå tillväga.

Vi menar att alla kommuner till att börja med behöver ett handlingsprogram mot miljögifter, som ger kartläggning och avgiftning av förskolor högsta prioritet. En huvudåtgärd är att skärpa miljö- och hälsokraven i den offentliga upphandlingen och att förmedla inköpsguider till alla förskolor.

Krav som motsvarar dem som finns i miljömärkta produkter bör vara en given utgångspunkt. Kommunerna behöver även hjälpa förskolorna med hur de ska genomföra den egenkontroll av kemikalier som lagstiftningen kräver att de gör. Utan kunskap räcker nämligen inte ens den bästa vilja i världen när det gäller miljögifter.

På förskolorna går det att redan omgående börja byta ut en hel del av de befintliga farliga varorna. I våra rapporter ger vi en rad förslag på vilka typer av produkter man bör undvika att köpa in och vilka varor man bör byta ut. Vi guidar förskolorna i allt från hur de väljer rätt bland komplexa material som plast, till hur de hanterar trasiga lågenergilampor och uttjänt elektronik.

Vi ger tips på vilka prylar som barn inte alls bör leka med, till exempel kasserad elektronik, och vi varnar för vissa återvinningsgåvor från föräldrar. Vi förstår att föräldrar gärna hjälper till med att skänka leksaker till förskolan, men äldre material, från tider med svagare lagstiftning, kan inte sällan innehålla mer farliga kemikalier än nyare material.

Medan många kommunpolitiker nu överväger att avgifta förskolorna så fortsätter mängder av barn att varje dag gå till en miljö där de utsätts för kemikalier som varje människa borde slippa under en hel livstid. Dessbättre hänger många frukter lågt och snabba åtgärder är möjliga.

Det mullrar av otålighet bland Sveriges föräldrar och förskolepersonal. Kunskapen om att det kan finnas farliga kemikalier i vanliga produkter på förskolor ökar, och därmed frustrationen över att många politiker ännu avvaktar krafttag. Med våra rapporter på bordet saknas ursäkter för ökade ordentliga insatser.

Mikael Karlsson, ordförande Naturskyddsföreningen

Ulrika Dahl, chef Miljögifter, Naturskyddsföreningen

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Ämnen i artikeln:

FörskolaArbetsmiljö

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev