Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Skola

Äventyra inte ekonomin som alliansen byggt upp

Alliansen lämnar över ett Stockholm med urstarka finanser. Stockholms stad väntas göra ett överskott med nära två miljarder kronor 2014. Vi uppmanar nu nya finansborgarrådet Karin Wanngård (S) att inte äventyra Stockholms ekonomi.

Publicerad: 1 december 2014, 09:10

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Anna König Jerlemyr (M) oppositionsråd: Vi lämnar över urstarka finanser


Ämnen i artikeln:

KlimatInfrastrukturinvesteringarHemtjänstVälfärdstjänsterBostadsbyggandeBromma

I alliansens sista bokslut för mandatperioden beräknas Stockholms stad visa ett överskott på nästan två miljarder kronor. Sedan 2006 har vi, trots finanskris och skiftande konjunkturer, värnat grunden för stockholmarnas gemensamma välfärd genom att säkra stadens finanser. För sjunde året i rad behåller Stockholm det högsta betyget från kreditvärderingsinstitutet Standard & Poor’s.

En stabil ekonomi har inget egenvärde. Den är ett medel för att säkerställa att inte vår gemensamma välfärd – förskola, skola och äldreomsorg – ska utsättas för nedskärningar på grund av budgetunderskott. Det är bara med robusta finanser som grund som välfärden får stabila förutsättningar och kan utvecklas för framtiden.

Därför uppmanar vi nu Karin Wanngård (S) att slå vakt om den goda ekonomiska utvecklingen. Vi ser med oro på de senaste veckornas besked om bland annat Förbifart Stockholm, Bromma flygplats och Slussen, med kostsamma fördröjningar på grund av politisk oenighet. Och till det kan nu läggas en helt omotiverad och direkt skadlig skattehöjning om nära 800 miljoner kronor.

Samtidigt aviserar S/MP-regeringen att stockholmarna förlorar ytterligare en halv miljard kronor i utjämningsskatt. Det är en utveckling som vi inte har råd med om vi ska kunna fortsätta att göra Stockholm till en bättre och mer hållbar stad att leva i och som ska kunna hävda sig som en av världens ledande globala städer.

Stockholms ekonomi är så stark att det inte behövs skattehöjningar som slår mot tillväxt och sysselsättning för att finansiera fortsatta satsningar på välfärden. Trots det väljer den nya majoriteten, mot bättre vetande, att höja kommunalskatten med 35 öre. För de rödgrönrosa handlar skattehöjningen bara om ideologi. För dem är det viktiga att höja skatten, inte att se hur detta faktiskt slår mot alla stockholmare. På sikt hotar det Stockholms tillväxt och därigenom hela Sveriges tillväxtmotor.

Politiskt ledarskap handlar om att förena ansvar för en stabil ekonomi med kloka prioriteringar där det gör mest nytta. Vårt sista år i majoritet kan vi visa på flera framgångsrika exempel inom olika politikområden. Beslut har fattats om nio nya tunnelbanestationer och 78 000 nya bostäder. Finansiering för en tionde ny tunnelbanestation i Älvsjö har säkerställts. Andelen personer beroende av ekonomiskt bistånd är den lägsta sedan 1982 och märkbart lägre än i Göteborg och Malmö.

Klimatmålet om 3,0 ton koldioxidutsläpp per invånare 2015 nåddes redan 2013. De höjda bostadsbyggnadsmålen nås – med bland annat över 8 000 studentlägenheter i godkända eller pågående detaljplaner och den högsta bostadsbyggnadstakten sedan 1970-talet. Nöjdheten med förskolan har ökat till hela 86 procent och barngruppernas storlek har minskat sedan 2006. Nya program mot hemlöshet och en ny upphandlingspolicy med möjlighet att ställa sociala krav har antagits. Genom cykelmiljarden har en historisk utbyggnad av cykelinfrastrukturen påbörjats. Listan kan göras längre.

Självklart återstår också flera utmaningar för att förbättra Stockholm. Vi är ödmjuka inför väljarnas besked att våra svar på Stockolms framtidsfrågor inte alltid var tillräckliga. Men starka finanser är en förutsättning för att kunna satsa på de områden som behöver utvecklas. Därför är vi stolta över att lämna över en stad med välskött ekonomi till våra politiska motståndare som har fått förtroendet att leda Stockholm de kommande fyra åren.

Anna König Jerlmyr, oppositionsborgarråd (M), Stockholms stad

Lotta Edholm, (FP)

Per Ankersjö, (C)

Erik Slottner, gruppledare (KD) Stockholms stadshus samt ledamot av partistyrelsen

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev