Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Skola

Arg lärare slår rekord på Dagens Samhälles debattsajt

Publicerad: 13 maj 2013, 12:31

- Jag tror att förklaringen till att så många läst och röstat är att det är många lärare som känner igen sig, säger Ola Håkansson.

Med över 20 000 läsare som har röstat och hållit med och fler än 800 personer som spridit hans artikel i sociala medier har läraren Ola Håkansson slagit alla tidigare rekord på Dagens Samhälles debattsajt.


På bara några få dagar har den 38-åriga gymnasieläraren Ola Håkansson på Marina läroverket i Danderyd tagit Dagens Samhälles läsekrets med storm. Hans debattartikel Vi är många lärare som är arga, om en lärares vardag har fått ett enormt gensvar och stor spridning.

Veckan då artikeln publicerades på Dagens Samhälles debattsajt uppgick det totala antalet unika besök till över 31 000, en tredubbling jämfört med en vanlig vecka och stort trafikrekord för tidningens sajt.

I vanliga fall får ett välläst inlägg på debattsajten runt 1 000 röstande läsare och något hundratal delningar på Facebook och Twitter.

– Jag tror att förklaringen till att så många har läst och röstat är att det är många lärare som känner igen sig. Det är mest forskare och fackförbundsföreträdare som kommer till tals i media om skolans kris, men vi vanliga lärare får inte göra vår röst hörd, säger Ola Håkansson.

Hans artikel har inte bara fått över 20 000 röster. Medhållet bland de röstande är dessutom totalt och uppgår till unika 100 procent, vilket aldrig tidigare skett för en debattartikel.

Varför skrev du artikeln?

– Det handlar om en känsla som växt fram de senaste åren. Jag tycker att skolan svartmålas i media och framställs som en total katastrof. Den är inte utan problem, men det blir en alldeles för ensidig bild i debatten.

Hade du räknat med en sådan respons?

– Nej, det hade jag inte. Jag försökte nå ut i de stora dagstidningarna först, men hade inga förväntningar på att få den publicerad eftersom jag är en okänd person med ett lågstatusyrke.

Har du något mål med den?

– Jag hoppas att den når ut till en bredare läsekrets än enbart lärare. Om det fortsätter så här har vi snart ingen lärarkår kvar, och jag vill nyansera debatten.

Andreas Henriksson

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev