Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Skola

Arbetsmiljöverket: Det inträffar olyckor på praon

Eleverna är våra framtida arbetstagare. Deras första kontakt med arbetslivet ska präglas av ett gott arbetsmiljöarbete, replikerar Adam Jansson, arbetsmiljöinspektör.

Publicerad: 16 december 2014, 15:11

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Ämnen i artikeln:

ArbetsmiljöUngdomar

Replik på Lotta Edholms (FP) artikel Arbetsmiljöverkets krav på Praon slår helt fel (DS den 15/12).

Prao är lärorikt och bra, men får inte ske på bekostnad av elevers säkerhet och hälsa. De regler som finns, arbetsmiljölagen och föreskriften om minderårigas arbetsmiljö, handlar om att skydda barn och ungdomar från att blir sjuka eller råka ut för skador på sin praoplats.

Prao görs som en del av den skolverksamhet som eleven går i, och det är skolan som är ansvarig för elevernas säkerhet. Därför är det viktigt att skolan tar det ansvaret, genom att göra en riskbedömning av den praoplats som eleven ska göra. Det kan till exempel göras genom att man tar del av arbetsgivarens riskbedömning. Det finns alltså inga krav på att någon från skolan själv ska åka ut till varje praoplats.

De allra flesta skolor klarar av att leva upp till kraven, enligt vår erfarenhet, och väljer också att erbjuda prao.

Vi ser i vår statistik att det inträffar skador och olyckor på prao. Ett par exempel på detta: En elev får senor och nerver avskurna i handen av en tung glasskiva som faller ner i en zooaffär. En annan får en tre meter lång och hundra kilo tung balk på foten, och ambulans måste tillkallas. En tredje faller från en ställning och blir yr, illamående och får ont i ryggen. Ambulans tillkallas.

Vi tror inte att någon skola eller förälder vill få tillbaka ett sjukt eller skadat barn efter prao. Skolorna behöver ha resurser på plats, i form av tid och annat, för att ha möjlighet att genom en riskbedömning se till att elevernas prao är säker och trygg.

Eleverna är våra framtida arbetstagare. Det är att bygga för framtiden att deras första kontakt med arbetslivet präglas av ett gott arbetsmiljöarbete.

Adam Jansson, arbetsmiljöinspektör på Arbetsmiljöverket

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Ämnen i artikeln:

ArbetsmiljöUngdomar

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev