Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Skola

Arbetet mot segregationen i skolorna blir ännu bättre

Uppsalas skolor hyllas i en rapport från Skolinspektionen för sitt framgångsrika arbete med att ge eleverna lika villkor, oavsett bakgrund. Oppositionen påstår att vi försämrat detta arbete, men vi har nu en än mer rättvis fördelning mellan skolorna än tidigare.

Publicerad: 29 januari 2014, 10:22

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Ämnen i artikeln:

ErsättningsreglerSkolorganisation

REPLIK. Vi i Uppsala kommun är glada att Uppsalas skolor lyfts fram av Skolinspektionen för sitt arbete att ge elever likvärdiga villkor. Jag har av Dagens Samhälle kritiserats för att ha avskaffat den hyllade modellen men vi i alliansen har varken avskaffat eller minskat strukturersättningen. Vi har förbättrat fördelningen på flera sätt.

Vi har satt fokus på det som Ann-Marie Begler och Roger Niklewski från Skolinspektionen lyfter i sin artikel i Dagens Samhälle 21 januari – ”att föräldrarnas skolbakgrund har det ojämförligt största förklaringsvärdet för elevers framtida skolresultat”.  Vi har också fördubblat ersättningen till elever som invandrat under de senaste tre åren men den ligger utanför strukturersättningen.

Föräldrarnas utbildningsnivå och utländsk bakgrund är variablerna som finns i Uppsalas beräkningsmodell. Trots att resultaten i Sverige visar att skillnaderna i resultat mellan elever med utländsk bakgrund och andra inte är betydande anser vi att det har betydelse på skolnivå för den så kallade kamrateffekten. När vi beslutade vilken modell vi i Alliansen ville ha visste vi inte hur fördelningen mellan skolorna skulle bli, men vi ser nu att skolor som vi förstod behövde mer strukturellt stöd också fått högre ersättning.

Oppositionen i Uppsala vill i sin artikel i Dagens Samhälle 22 januari ge sken av att vi avskaffat modellen därför att vi inte längre har linjärt samband mellan belopp och exakt statistiskt framräknad risk att misslyckas i nian (den gamla modellen). Vi kan visa att det enkla sambandet inte finns. Skolinspektionen påpekar i också sin rapport att ett sådant samband inte kan visas. Uppsala kommun har en hög grad av omfördelning mellan skolor. Vi i Alliansen anser att vi också har en mer rättvis fördelning än förut. Vi är övertygade att likvärdigheten mellan skolorna i Uppsala kommer att vara väsentligt bättre när Skolinspektionen kommer tillbaka.

Cecilia Forss, kommunalråd (M) Uppsala

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev