söndag28 maj

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Skola

Anställd skadad i dåd på skola – pojke gripen

Publicerad: 3 maj 2023, 12:37

Den gripna tonåringen är misstänkt för grov misshandel, brott mot knivlagen och grovt olaga hot.

Foto: Fredrik Sandberg/TT

En skolanställd har skadats lindrigt vid ett knivdåd på en skola i Vällingby i västra Stockholm. En tonåring har gripits misstänkt för dådet. Eleverna tvingades söka skydd i klassrummen under händelsen.

Ämnen i artikeln:

SkolanUtbildningHotStockholm

Larmet om dådet kom in till polisen klockan 12.51. Enligt polisen har en person med ett vasst föremål tagit sig in på skolan.

– I samband med att personen befann sig på skolan har en vuxen person försökt stoppa honom. I samband med stoppförsöket fick han då lindriga skador, säger Sophia Jiglind, presstalesperson hos polisen Region Stockholm.

Den skolanställda är enligt polisen en man som har skadats i överkroppen.

Polisen uppger att man kort efter dådet kom till platsen och kunde gripa den misstänkte gärningspersonen, som är en tonårspojke. Även den misstänkte tonåringen har lindriga skador, enligt polisen.

LÄS MER: Allt fler övar inför skolattacker – ”Föräldrar kräver det”

Det förekommer medieuppgifter om två skadade medarbetare på skolan. Enligt polisen finns det i nuläget dock bara uppgifter om en skadad medarbetare.

– Det kan tillkomma ett försöksbrott mot en till medarbetare som är målsägande i ärendet. Men jag har inga fler uppgifter om att någon fler blivit skadad, säger Jiglind.

LÄS MER: Larmsystem på grannskola klart mitt under knivdådet

Den gripna tonåringen är misstänkt för grov misshandel, brott mot knivlagen och grovt olaga hot.

Enligt polisen blev flera personer på skolan vittne till händelsen. Eleverna på skolan togs till sina klassrum och fick vänta där under hela händelseförloppet.

– Personalen agerade väldigt föredömligt och tog med sig alla eleverna in i klassrummet så att ingen skulle bli skadad. De var kvar i klassrummen fram till nyss, säger Sophia Jiglind vid 14-tiden.

Polisen kommer nu att höra fler personer som var på plats.

– Vi pratar med de inblandade och ser hur vi kan stötta framöver här, med tanke på att det är en väldigt obehaglig händelse. Det är ändå flera som har sett den här personen, säger Sophia Jiglind.

TT

LÄS MER: Fler strateger för säkerhet i skolan efter våldsdåden

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev