onsdag29 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Skola

Allianspolitik kan lösa vårdens problem

Valet den 9 september innebar en blå revolution för Sveriges landsting och regioner. Socialdemokraterna förlorade mandat i 19 landsting och regioner samtidigt som Alliansen vann mandat i 17. Väljarna har röstat för en ny riktning, skriver Camilla Waltersson Grönvall , socialpolitisk talesperson (M).

Publicerad: 12 oktober 2018, 10:57

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

De långa vårdköerna måste kapas. Foto: Daniel Stiller/Bildbyrån.


Ämnen i artikeln:

VårdköerModeraternaSkolanUtbildningHälsa

Under valrörelsen hävdade Socialdemokraterna att valet 2018 var ett val om svensk välfärd. Det bekräftades av SVT:s vallokalsundersökning som visade att vård och skola var de viktigaste frågorna för väljarna. Den rimliga slutsatsen för Socialdemokraterna borde därför vara att väljarna har underkänt partiets välfärdspolitik. Sämst har det gått för socialdemokrater som ansvarar för svensk hälso- och sjukvård.

Det urholkade förtroendet beror på att Socialdemokraterna inte har lyckats förbättra sjukvården. Under de senaste fyra åren har köerna inom vården fördubblats. Särskilt allvarlig är situationen inom barn- och ungdomspsykiatrin där köerna har tredubblats. 2014 lovade Stefan Löfven att alla cancerpatienter skulle få vård inom fyra veckor. Trots det väntar idag fler än 10 000 patienter längre än de tidsgränser som vårdgarantin ställer upp.

Moderaterna är naturligtvis ödmjuka inför att problemen inom svensk vård kommer att ta tid att åtgärda, men vi har gjort det förut. Tillsammans med övriga allianspartier lyckades vi halvera de långa vårdköerna som vi ärvde av Göran Perssons regering 2006. Nu krävs samma målmedvetenhet och konkreta reformer.

Alliansen har presenterat en reformagenda för svensk hälso- och sjukvård. Det är utgångspunkten för det förändringsarbete som vi nu gemensamt vill påbörja.

Vi vill återinföra kömiljarden. Den kortade effektivt köerna under Alliansregeringen. Den nya kömiljarden ska kopplas samman med en förstärkt vårdgaranti som slår fast hur många dagar en patient som längst ska behöva vänta på att få vård. Kömiljarden ska även omfatta återbesök och rehabilitering för att bättre kunna möta behov oss patienter som är kroniskt och långvarigt sjuka.

Det krävs en nationell primärvårdsreform som innebär att vårdcentralen blir det naturliga förstahandsvalet för de flesta patienter som söker vård. Vi vill att alla patienter ska ha möjlighet att välja fast läkare. En fast relation mellan patient och läkare ger trygghet för patienten och sparar tid för mer vård och mindre administration.

Vi vill återinföra den förstärkta vårdgarantin inom barn- och ungdomspsykiatrin. Det är en garanti som innebär att barn och ungdomar har rätt till en första bedömning inom 30 dagar och påbörjad behandling inom ytterligare maximalt 30 dagar. Vi vill också förstärka elevhälsan, arbetet med suicidprevention samt suicidforskningen.

Det finns problem inom svensk vård på både kort och lång sikt. De långa vårdköerna måste hanteras direkt så att de inte fortsätter att växa. Men samtidigt krävs det även mer långsiktiga svar på hur vården ska bli ännu bättre och mer tillgänglig.

Här har Alliansen gemensamt pekat ut en riktning som vi vill fullfölja genom att bilda en ny alliansregering. Samtidigt välkomnar vi reformer som har stöd över blockgränsen, till exempel hos Socialdemokraterna, för att säkerställa att förändringar av svensk vård är brett förankrade och långsiktigt hållbara.

Camilla Waltersson Grönvall, socialpolitisk talesperson (M)

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev