Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Skola

Alliansen: ”Ge sexåringarna en bättre skolstart”

Förskoleklassen runt om i landet håller en ojämn kvalitet. Regeringens förslag om obligatorisk förskoleklass, som riksdagen röstar om i dag, innebär därför i praktiken att sexåringarna redan från start rustats med olika kunskaper. Därför vill Alliansen i stället införa en tidigare skolstart.

Publicerad: 15 november 2017, 04:00

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

”Alliansen vill i stället införa ett fyraårigt lågstadium där sexåringarna får undervisning som följer grundskolans kunskapsmål.”


Ämnen i artikeln:

FörskolaAlliansenGustav Fridolin

Med mindre än tio månader kvar till nästa val börjar Gustav Fridolins tid som utbildningsminister att rinna ut. Mandatperioden har präglats av tydliga konflikter mellan en regering som har försvagat kunskapslinjen i skolan och en Allians som har drivit på för att försvara och upprusta den. Den tydligaste konflikten, som riksdagen i dag onsdag debatterar och röstar om, gäller den om våra sexåringars första tid i skolan.

I motsats till regeringen är Alliansen beredd att investera i en skola som ger alla sexåringar en bättre start i skolan. Därför röstar vi i dag nej till regeringens förslag om att göra förskoleklassen obligatorisk. Alliansen vill i stället införa ett fyraårigt lågstadium där sexåringarna får undervisning som följer grundskolans kunskapsmål.

Regeringens förslag som innebär att förskoleklassen blir obligatorisk innebär små förändringar av verksamheten. Dessutom påverkar förslaget enbart de dryga två procent av sexåringarna som i dag inte går i förskoleklassen. Trots förskoleklassens snart 20-åriga liv ser vi fortfarande utvärderingar som visar på att förskoleklassen runt om i landet håller en ojämn kvalitet och har ett allt för skiftande innehåll. Det bidrar till att sexåringarna, redan från start, rustas med olika kunskaper beroende på var i landet de bor.

Det vill Alliansen ändra på. Sverige behöver, likt många andra länder, höja ambitionerna och övergå till en tidigare skolstart. Sverige behöver vända på dagens pyramid där allt för många elever inte får hjälp i sin kunskapsresa i tid. För många elever hamnar mellan stolarna när stödet och hjälpen kommer i årskurs åtta eller nio. Det stödet behöver komma mycket tidigare.

En tidigare skolstart som ger lärarna bättre möjligheter att följa eleverna i deras kunskapsinlärning redan från start, vänder på denna pyramid. Alliansens förslag innebär också att våra sexåringar, till skillnad från regeringens förslag, direkt får del av de kunskapsmål och den utvärdering som framgår av läroplanen, den kompetens som hör lågstadiet till och rätt till särskilt stöd i enlighet med skollagen.

När sexåringarnas skoltid kommer att fokuseras mot kunskapsmål i läsning, skrivning och räkning är det därför en självklarhet att lärarna som ska undervisa sexåringarna har en sådan kompetens.

Alliansen vill därför göra en översikt av all personal i dagens förskoleklass. Många som har gått den nya utbildningen är redan behöriga och har kompetens att undervisa i hela lågstadiet. De som inte har det behöver få en kompetensutveckling för att få en sådan behörighet.

Fler barn och unga behöver få känna glädjen av att lyckas och att gå en ljus framtid till mötes där alla dörrar till jobb och studier står öppna. Därför kommer vi att rösta nej till hela regeringens proposition och i stället rösta ja till att ge alla våra vetgiriga sexåringar en bättre start i skolan, och livet. Sverige behöver en tioårig grundskola.

Erik Bengtzboe, utbildningspolitisk talesperson (M)

Ulrika Carlsson, utbildningspolitisk talesperson (C)

Christer Nylander, utbildningspolitisk talesperson (L)

Annika Eclund, utbildningspolitisk talesperson (KD)

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev