Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Skola

Alla ska kunna studera, oavsett bostadsort

Under den förra borgerliga regeringen stannade satsningarna på utbildning i hela landet av. Den här regeringen vägrar lämna någon del av landet i sticket. Du ska kunna studera vidare oavsett var du bor. Därför satsar vi på forskning och utbildning och presenterar nu en ny investering på 20 miljoner kronor per år för att stärka distansutbildningarna, skriver Helene Hellmark Knutsson, minister för högre utbildning och forskning.

Publicerad: 25 juni 2018, 03:15

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Utbildningsklyftan mellan stad och land måste bekämpas, enligt ministern.


Ämnen i artikeln:

UtbildningRegeringen

För den här regeringen är det centralt att det gå att kunna studera under hela livet och i hela landet. Inte bara i de stora städerna. Det är så vi stärker vår välfärd och industri och möter de stora behoven av personal som lärare, ingenjörer och sjuksköterskor som finns. Därför investerar regeringen i utbildning i hela landet och inte bara i de gamla universitetsstäderna.

Det är en politik som bryter med den storstadscentrerade politik som de borgerliga partierna förde under den förra mandatperioden. De förde en politik där resurser för forskning och utbildning inte fördelades över hela landet. Den borgerliga utbildningspolitiken förstärkte den utbildningsklyfta som finns mellan stad och land i Sverige. Det är inte vägen framåt om vi vill bygga ett starkare samhälle och ett tryggare Sverige. Tvärtom måste möjligheten att utbilda sig stärkas i hela landet för att trygga konkurrenskraft, livsmöjligheter och välfärd i hela landet. Därför har vi bytt riktning på utbildningspolitiken med målet att ge människor god tillgång till utbildning i hela landet och under hela livet.

Men utöver traditionella campusutbildningar behöver vi tänka nytt. Människor måste få bättre möjligheter att kunna läsa utbildningar på distans. Där de bor och när det behövs. Det blir allt viktigare när arbetsmarknaden förändras och allt fler vill byta karriär senare i livet. Människor måste då ha goda möjligheter att fylla på med kunskap under livet utan att behöva flytta. För att möjliggöra detta kommer tillgången till distansutbildning att bli avgörande.

Regeringen har därför tagit beslut om en satsning på bättre distansutbildning. Särskilda medel, 20 miljoner kronor per år för två år, avsätts för att utveckla och stärka Sveriges distansutbildning. Universitets- och högskolerådet (UHR) får i uppdrag att utlysa medlen, samtidigt som satsningen särskilt ska ta hänsyn till glesbygdens behov. 
De mindre kommunerna har oftast en högre andel personer som är lågutbildade än som är högutbildade. Samtidigt som utbildningsnivån är lägre i mindre kommuner lever de mindre kommunerna med stora utmaningar när det gäller kompetensförsörjningen. Genom att investera i att utveckla distansutbildningen ytterligare vill regeringen skapa bättre förutsättningar för att möta de nutida och framtida kompetensbehoven i välfärd och industri. Distansutbildningssatsningen kompletterar andra investeringar vi gör, som fler utbildningsplatser, stärkt forskning i hela landet och investeringar i lärcentrum.

Om hela Sverige ska leva, med allt vad det innebär i form av kompetensförsörjning, så behöver distansutbildningen utvecklas. Men det är också helt rätt i tiden. Digitaliseringen och ny teknik öppnar nya möjligheter och dagens studenter förväntar sig moderna utbildningar. Då måste svensk högskola hänga med i utvecklingen. Dessutom har vi möjlighet att bygga på att många svenska lärosäten är framstående inom distansutbildning, till exempel Mittuniversitetet och Högskolan Dalarna. 
Denna satsning är också en del av en större politisk inriktning för den här regeringen. Där en enkel men viktig princip varit vägledande; regeringen ska vara en regering för hela Sverige. Vi ser att vi har ett ansvar att hålla ihop Sverige och se till att hela Sverige växer och stärks.

Vi ser istället att det måste finnas tillgång till välfärd, utbildning och samhällsservice där människor finns. Det är därför vi investerar i infrastruktur och bredband i hela landet. Det är därför vi omlokaliserar statliga myndigheter och satsar på statlig service i hela landet. Det är därför vi gör en lång rad reformer för att förbättra förutsättningarna och leva, arbeta och bedriva företag i hela landet. Och i detta arbete är högskolan en helt central del och distansutbildningen en nyckelfaktor.

Så skapar vi ett starkare samhälle och ett tryggare Sverige.

Helene Hellmark Knutsson, minister för högre utbildning och forskning

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Ämnen i artikeln:

UtbildningRegeringen

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev