Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Skola

Alla måste ges möjlighet att vara digitalt delaktiga

En ny undersökning visar att personer som har gått i särskolan ofta inte är digitalt delaktiga. Att vara digitalt exkluderad ger sämre förutsättningar för att leva ett bra liv. Det får stora konsekvenser för hela livet och medför begränsningar inom allt från arbetsmarknad till privatliv. Hur ofta anställer företag personer som inte kan hantera en dator eller smartphone?

Publicerad: 3 maj 2018, 12:50

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Digitalisering för alla?

Foto: Colourbox


Ämnen i artikeln:

Funktionsnedsättning

Digital delaktighet borde vara en självklarhet för alla, även för personer med intellektuell funktionsnedsättning. Det borde vara självklart att kunna köpa biljetter, leta reda på filmer, lyssna på musik och hitta information via internet. Men så är det inte idag. Det är inte självklart att vare sig digitala verktyg i skolan eller digitala mötesplatser fungerar. För personer med intellektuella funktionsnedsättningar är det inte ens självklart att det finns bredband där de bor eller har sin dagliga sysselsättning.

Sveriges digitaliseringspolitik är tydlig – vi ska bli bäst i världen på att ta tillvara på digitaliseringens möjligheter. Digital hållbarhet, delaktighet och kompetens är ledord i arbetet. Regeringen har tagit initiativ till en nationell digital strategi för skolväsendet men i denna sägs ingenting om hur elever i särskolan ska bli digitalt delaktiga. De pågående satsningarna glömmer bort personer med olika funktionsnedsättningar och de speciella förutsättningar som gäller för att digitaliseringen ska bli tillgänglig och användbar för alla.

En ny undersökning från Begripsam visar att personer som har gått i särskolan, och sedan får sysselsättning i daglig verksamhet och boende i gruppbostad, ofta inte är digitalt delaktiga. De samhällssystem som skapats till stöd för dessa personer hänger inte med i den digitala utvecklingen. Att vara digitalt exkluderad ger sämre förutsättningar för att leva ett bra liv. Vi ser nu att samhällets brister slår hårt mot personer som har haft sin skolgång i särskolan. Framväxten av ett digitalt utanförskap för dessa personer är tydligt.

Det finns alltså ett tydligt samband mellan personer som gått i särskolan och ett digitalt utanförskap. Det får stora konsekvenser för hela livet och medför begränsningar inom allt från arbetsmarknad till privatliv. Hur ofta anställer företag personer som inte kan hantera en dator eller smartphone? Hur ska du kunna betala dina räkningar eller köpa en tågbiljett utan digital legitimation?

I projektet Anpassad IT utvecklades en distanskurs för elever som inte kan läsa och skriva. Genom projektet visade vi att det går att skapa väl fungerande lösningar för personer med intellektuell funktionsnedsättning om personerna får de rätta förutsättningarna. Med en kombination av pedagogik, rätt utformad teknik, träning och stöd går det att komma långt. I vårt arbete har vi haft projektfinansiering av Arvsfonden, men när metoder och arbetssätt ska överföras till ordinarie verksamheter saknas resurser och kompetens.

Tekniken är inte neutral. Det är den som beslutar om resurserna och som utformar de tekniska lösningarna som bestämmer vilka som ska få vara med i det digitala samhället och vilka som ska stå utanför. De brister vi pekar på kan förändras via politiska beslut.

Vi uppmanar därför digitaliseringsminister Peter Eriksson (MP) och utbildningsminister Gustav Fridolin (MP) att säkerställa att personer som går i särskolan kan gå ut i vuxenlivet som digitala medborgare och sedan få möjlighet att hänga med i utvecklingen genom hela livet.

Därför behöver regeringen:

■ Prioritera den digitala kompetensen inom särskolan. Inkludera grundsärskolan, gymnasiesärskolan och den särskilda vuxenutbildningen i pågående digitaliseringssatsningar.
■ Satsa på att personal och anhöriga får möjligheter att öka sin digitala kompetens och sin förmåga att ge stöd. 
■ Lagstifta om att gruppbostäder och dagliga verksamheter ska erbjuda gratis internetuppkoppling.

Lillemor Holgersson, första vice ordförande, Riksförbundet FUB

Zarah Melander, ombudsman, Riksförbundet FUB

Stefan Johansson, Begripsam

Kerstin Gatu, projektledare Digi-JAG

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Ämnen i artikeln:

Funktionsnedsättning

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev