Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Skola

Alla barn har rätt till ett vitt jul- och nyårsfirande

Efter julöl och nubbe kommer nu skumpa och avec och längs vägen har vi glömt att det kan innebära obehag för barnen. Vi uppmanar vuxna som firar jul och nyår med barn och unga att välja ett alkoholfritt jul- och nyårsfirande, skriver Mona Örjes, IOGT-NTO.

Publicerad: 29 december 2016, 07:32

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Fyra till fem barn i varje skolklass lever i ett hem där någon vuxen riskkonsumerar alkohol.


Ämnen i artikeln:

AlkoholBarnperspektivet

Jullovet är här och runt om i hela landet syns julbelysning i husen. Julen är en högtid med starka traditioner som många associerar med gemenskap och glädje. Men det är också en tid som inte är trygg för alla barn. Därför driver vi inom IOGT-NTO-rörelsen sedan tio år kampanjen Vit jul – för att barn och unga ska få ett tryggt jul- och nyårsfirande genom att vuxna väljer att fira alkoholfritt.

Julöl, stark glögg och nubbe har i många fall blivit en del av jultraditionen. Efter julöl och nubbe kommer nu skumpa och avec och längs vägen har vi glömt att det kan innebära obehag för barnen. För oss är det självklart att stå för en vit julledighet, och uppmanar andra vuxna som firar jul och nyår med barn och unga att också välja ett alkoholfritt jul- och nyårsfirande. Och det finns många skäl att göra det.

För det första upplever vartannat barn att vuxna förändras när de dricker alkohol; de vuxna ”blir konstiga”, ”skrattar mycket” och ”en del blir arga”. Det visar en undersökning som Vit jul-kampanjen gjort tillsammans med YouGov. Bara det är en otrygghet stor nog för barn och unga. Men tyvärr är jul- och nyårsupplevelserna värre än så för många barn. För de barnen kan julledigheten innebära obehag, oro och rädsla för hur det ska bli. Känslan av obehag blir än större när kamraterna kommer tillbaka efter lovet och berättar om sina fina julupplevelser.

För det andra lever drygt fyra till fem barn i varje skolklass i ett hem där någon vuxen riskkonsumerar alkohol, det visar statistik från Folkhälsomyndigheten. I Sverige finns det alltså hundratusentals barn i familjer med en eller två föräldrar som dricker för mycket.Under julledigheten stiger ofta alkoholkonsumtionen  vilket innebär att ännu fler barn kommer att tillbringa julledigheten tillsammans med alkoholpåverkade vuxna där barnens bästa inte längre står i centrum.

För det tredje, och det här kan vara den viktigaste anledningen till att välja att fira en vit julledighet, om ett barn ska ha ont i magen över jullovet så ska det vara på grund av att de ätit för mycket pepparkaksdeg. Inte av rädsla. Några vuxna tycker att alkoholen hör till under jul- och nyårshelgen och att välja att fira nykter jul och nyår kan vara ett svårt beslut när förväntningarna och påtryckningarna blir många. Barnens upplevelser av julledighet varierar - en hel del traditioner uppskattas mycket medan andra mest förstör.

Vit jul bygger på idén om att stå upp för de barn som far illa över jullovet. Det gör vi genom att jobba för att fler vuxna ska välja ett vitt jul- och nyårsfirande. Men också genom att våra ideella runt om i landet arrangerar hundratals jullovsaktiviteter för barn och ungdomar som vill och behöver komma hemifrån när skola och fritidsaktiviteter stänger ner.

För ju fler vi är desto starkare blir vi. Förändringen börjar med dig och mig. För att varje barn förtjänar en magisk, vit julledighet.

Mona Örjes, ordförande i IOGT-NTO-rörelsen

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Ämnen i artikeln:

AlkoholBarnperspektivet

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev