tisdag31 januari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sjukvård

Vitesföreläggande mot Akademiska hävs

Publicerad: 5 december 2022, 08:17

Akademiska sjukhuset.

Foto: Christine Olsson

Kammarrätten upphäver återigen det vitesföreläggande på 20 miljoner kronor som utfärdats mot Region Uppsala.

Ämnen i artikeln:

SjukhusRegion UppsalaVårdplatserPatientsäkerhet

Enligt kravet från Inspektionen för vård och omsorg (Ivo) skulle Akademiska sjukhuset i Uppsala senast i september i år ha 612 vårdplatser tillgängliga för inläggning av patienter inom den somatiska specialistsjukvården.

Kammarrätten slår dock fast att det i lagen inte finns några uttryckliga bestämmelser om hur många vårdplatser en region måste ha, skriver Läkartidningen.

2021 konstaterade Ivo att vårdplatsbristen på Akademiska medförde allvarliga risker för patientsäkerheten, och om inte problemen åtgärdades riskerade regionen ett vite på 20 miljoner kronor.

Kammarrätten upphävde även den gången vitesföreläggandet efter ett överklagande av Region Uppsala. Orsaken var föreläggandet inte var tillräckligt tydligt och precist, menade domstolen.

I somras gjorde Ivo ett nytt försök med ett uppdaterat vitesföreläggande där man påpekade att ingen förbättring syntes – snarare rörde det sig om en utökad vårdplatsbrist. Men nu har kammarrätten i Göteborg alltså beslutat om ett nytt upphävande. Domstolen poängterar dock att man inte bedömer behovet av vårdplatser, bara vitesföreläggandets utformning.

/TT

LÄS MER: Akademiska klarar inte krav på 612 vårdplatser – riskerar mångmiljonböter

LÄS MER: Ivo hotar Akademiska sjukhuset med miljonböter

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev