söndag24 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sjukvård

Vilka satsningar trängs undan, Rosdahl?

Nya Karolinska sjukhuset är symtom på en allvarlig ekonomisk sjuka inom landstinget. Kostnadsökningen på nära 10 miljarder kronor är hisnande siffror och motsvarar vad flera nya närsjukhus kostar. Efter åtta år av alliansstyre så ser vi att landstingets ekonomi ständigt tillåts urholkas. Det håller inte, skriver Erika Ullberg (S) i en replik.

Publicerad: 5 november 2015, 11:16

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Nya Karolinska kommer att bli ett fantastiskt sjukhus. Problemet är att investeringen har skötts så illa, skriver Erika Ullberg.


Ämnen i artikeln:

ByggkostnaderNya KarolinskaHälsaSjukhusEkonomiStockholm

För oss Socialdemokrater är sunda finanser och ekonomiskt ansvarstagande en grundläggande uppgift för politiken. Utan det finns inte förutsättningar för att kunna investera i vår gemensamma välfärd, i vård och trafik. Nya Karolinska sjukhuset, NKS, kommer att bli ett fantastiskt sjukhus med tillgång till högspecialiserad vård.

Problemet är att själva investeringen har skötts på ett sådant sätt att miljarder kronor har gått till spillo. Miljarder som hade kunnat användas för nödvändiga vårdinvesteringar i till exempel nya närsjukhus i länet och fler vårdplatser för våra äldre. Det är detta som Stig Nyman och hans moderata allianskollega finanslandstingsråd Torbjörn Rosdahl (M) som idag styr landstinget, tyvärr inte vill erkänna.

NKS är symtom på en allvarlig ekonomisk sjuka inom landstinget. Efter åtta år av alliansstyre så ser vi att landstingets ekonomi ständigt tillåts urholkas. I Alliansens senaste budget som presenterades i slutet av maj så är visserligen budgeten i balans men bara på grund av att över 1 miljard har tagits av landstingets kassareserver.

Kostnaderna för konsulter, central byråkrati och utgifter för köpt vård och trafik tillåts rusa och det ekonomiska läget är mycket allvarligt. Detta trots att Stockholms län landsting har landets högsta landstingsskatter och stadigt ökade intäkter. Dessa kostnadsökningar sammantaget med att kostnaderna för NKS riskerar att bli en gökunge som tränger ut andra nödvändiga investeringar.

Stig Nymans påståenden om NKS som en lyckad affär liknar tyvärr även den nuvarande uppfattningen hos den moderatstyrda Alliansen. Det går inte att hänvisa till en ”vilseledande bild” i media när faktum är att de kalkyler som landstingets tjänstemän tagit fram visar att den beräknade kostnaden för hela NKS, inklusive driften till 2040 blir 61,4 miljarder kronor och inte som tidigare beräknat 52 miljarder. Kostnadsökningen på nära 10 miljarder kronor är hisnande siffror och motsvarar vad flera nya närsjukhus kostar.

Beskrivningen att ett enigt landstingsfullmäktige beslutade om att ge uppdraget till Skanska är också helt fel då S, V och Mp var emot upplägget och inte deltog i beslutet. Socialdemokraterna i opposition såg därefter till att förhandla ner totalpriset för sjukhuset med åtta miljarder inför avtalstecknandet. Moderaterna krävde då att alla oppositionspartier undertecknade avtalet för att gå med på kostnadsreduceringen.

Idag är det stora luckor i de ekonomiska kalkylerna från Alliansens sida. Det håller inte. Den oberoende externa revisionen för den faktiska slutkostnaden måste starta så snart som möjligt så att skattebetalarna kan få ett klart och tydligt besked om hur deras pengar har använts. Finanslandstingsråd Torbjörn Rosdahl har hela tiden sagt nej till detta men jag hoppas på en omvärdering.

Stockholmarna måste också få veta vad det är för investeringar som nu riskerar utebli. Vilka satsningar för en bättre vård för patienten, fler närsjukhus och i en bättre arbetsmiljö för personalen, som riskerar trängas undan av NKS. Det är något som Stig Nyman inte kan svara på utan det måste nuvarande finanslandstingsråd Torbjörn Rosdahl ge besked om. De skenande kostnaderna för Nya Karolinska Solna är i slutändan inte ett slagträ i en debatt utan i allra högsta grad en fråga som påverkar alla som bor i regionen.

Erika Ullberg, oppositionsfinanslandstingsråd, (S) Stockholms läns landsting

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev