tisdag6 juni

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sjukvård

Mats Reimer: Vidarkliniken vill inte visa sitt medicinskåp

Antroposofiska medel är inte framtagna genom naturvetenskaplig forskning, utan genom Rudolf Steiners andevetenskap. Det finns ingen anledning för lagstiftaren att skapa en gräddfil för religiös medicin, skriver Mats Reimer och ger i sin replik några exempel på behandlingar som utförts vid Vidarkliniken.

Publicerad: 4 november 2015, 09:23

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Jag tror att läkarna på Vidarkliniken förstår att för andra kollegor framstår innehållet i deras medicinskåp som helt absurt, skriver Mats Reimer.


Ämnen i artikeln:

Antroposofisk vårdHälsaLäkemedelFolkhälsa

Vidarklinikens Ursula Flatters försöker i sin replik till mig vifta bort kritik och hon undviker en saklig diskussion om hur de antroposofiska medicinerna ”uppfunnits”, vilka ”obalanser” de avser att rätta till och vad preparaten egentligen består av. De läkemedel som Vidarkliniken fortsatt vill ha tillgång till är de som produceras av de antroposofiska läkemedelsbolagen Wala och Weleda. Den som vill kan själv läsa innantill om vilka organ från olika djur som ingår.

Flatters hävdar att jag tidigare tagit upp löjliga extrema ingredienser som hon menar inte förekommer i antroposofisk medicin i Sverige. Låt mig därför berätta om några dokumenterade exempel på preparat som Vidarklinikens patienter de senaste åren behandlats med.

I vårdavtalet med min arbetsgivare, Västra Götalandsregionen, ingår att Vidarkliniken redovisar vilka antroposofiska läkemedel patienterna ordinerats. I en redogörelse 2012 för vad 43 västgötska patienter fått dominerar preparat baserade på växter, mineral och metaller, till exempel Ferrum siderum D20, det vill säga järn från meteorit utspätt 100 triljoner gånger. Preparat med djur förekom också: en patient hade (antagligen mot ryggont) givits Disci Comp Cum Stanno innehållande mellankotskivor från nötkreatur, hela myror samt bambu, metalliskt tenn och åkerfräken.

I en artikel med fallbeskrivning i en alternativmedicinsk tidskrift 2011 har kollegor till Ursula Flatters ingående beskrivit hur de i Järna behandlat en ung kvinna med svår ångestsjukdom. Förutom sjukskrivning, eurytmi och rytmisk insmörjning av njurarna med kopparliniment fick hon en mängd olika antroposofiska preparat.

Kvinnan behandlades vid olika tidpunkter med Cardiodoron (ulltistel, bolmört och gullviva), pulver Aurum D10/Stibium D8 (mjölksocker med homeopatiskt utspätt guld och antimonsulfid), droppar Arnica D3 (slåttergubbe), droppar Bryophyllum Argento culta (extrakt av växten öronkalankoe odlad i silverbehandlad jord) injektioner av Argentum D6 + Conchae D7 (homeopatiskt silver och ostronskal) och droppar Hypericum Auro culta (johannesört odlad i guldbehandlad jord).

Socialstyrelsen kritiserade år 2013 Vidarkliniken för deras hantering av en rehabiliteringspatient som drabbades av stroke under vårdtiden. Jag tror att diagnosen i detta fall var svår att ställa, så jag vill inte förebrå den antroposofiske läkare som ordinerade ett lugnande senapsbad i tron att patienten hade ett ångestanfall.

Däremot tycker jag det är märkligt att Socialstyrelsen inte hade synpunkter på den ”psykofarmaka” patienten fick innan hjärnblödningen drabbade. Hen hade fått kapslar med Ferrum-Quatrz (järnsulfid och en smula kiseldioxid) och Neurodoron-tabletter, som också innehåller järnsulfid och kvarts, men i mycket mindre mängd, blandat med homeopatiskt förtunnat kaliumfosfat och metalliskt guld utspätt tio miljarder gånger.

Slutligen fick patienten injektioner med Aurum Stibium, med ”destillerat” guld och antimonsulfid i styrkorna D10 respektiver D8. D står för deci, en spädning till en tiondel; D8 betyder att spädningen upprepats 8 gånger vilket ger en utspädning med lika många nollor: 100 miljoner! Doseringen av Aurum Stibium anges av tillverkaren Weleda som ”1ml subkutant 2-3 gånger per vecka eller 1-3 gånger dagligen” och indikationerna är så skilda som ”Dyskardier, extrasystole, latent svaghet i hjärtmuskeln, psykisk labilitet, psykotiska syndrom”.

Jag tror att läkarna på Vidarkliniken förstår att för andra kollegor framstår innehållet i deras delvis homeopatiska medicinskåp som helt absurt, och därför vill de inte gå in i en diskussion om vad preparaten innehåller (eller i fallet med homeopatin, kunde ha innehållit om de inte spätt ut så mycket).

Men mitt huvudargument mot dessa medel är att de inte tagits fram genom naturvetenskaplig forskning utan genom Rudolf Steiners ”andevetenskap”. Det finns ingen anledning för lagstiftaren att skapa en gräddfil för den religiösa antroposofiska medicinen. Nu är det nog och hög tid att avsluta Vidarklinikens 30-åriga bruk av oregistrerade läkemedel.

----

Läs även Ursula Flatters och Vidarklinikens slutreplik här.

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Mats Reimer

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev