torsdag1 juni

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sjukvård

Vi vill ha valfrihet utan marknadens nyckfullhet

Det handlar inte om kvalitet på vården eller om valfrihet. Man har kunnat välja förlossningsklinik i Stockholm i över tjugo år. Det handlar om att marknaden inte har i förlossningsvården att göra.

Publicerad: 25 maj 2016, 08:51

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Ämnen i artikeln:

Kris i förlossningsvårdenHälsaFörlossningsvård

Replik. Ella Bohlin inleder sin artikel med klassisk halmgubberetorik. Vänsterpartiet kan inte begripa hur vård som inte drivs offentligt kan vara något att ha. Dessutom avskyr vi valfrihet. Just valfrihet måste vara landstingshögerns favoritsubjektiv. Begreppet är lika bedrägligt som ”utanförskap”, ”tröskel” – ”allians” – och andra termer som de borgerliga gjort till sina egna.

Men det här handlar inte om valfrihet. Inte heller handlar det om ”bra” eller ”dålig” vård. Begreppet kvalitet förekommer inte ens i texten Ella Bohlin replikerar på. Det hela är tom retorik vars syfte är att framtvinga banala självklarheter till försvar. Som: Vänsterpartiet är inte alls emot valfrihet! (I Stockholm har det dessutom gått att välja var man vill föda sedan 1994. Borgarna uppfann inte valfriheten, de kidnappade begreppet.)

Det vi har problem med är när marknaden, med dess nyckfullhet och otillförlitlighet, släpps in i vården. För vad händer med borgarnas saliga valfrihet när en olönsam vårdinrättning plötsligt läggs ner? Ella Bohlin skriver själv att hon beklagar att Praktikertjänst sade upp avtalet med landstinget. Det är svårt att inte tolka det som att borgarna alltså inte hade kontroll över situationen. Sådana osäkra omständigheter kan inte få prägla något så viktigt som vården, i synnerhet inte förlossningsvården. Men det gör de när marknaden får diktera villkoren. Ett haveri av BB Sophia-snitt sker helt enkelt inte inom det offentliga.

Sedan kan man fråga sig: om högern nu högtidlighåller valfrihet så pass mycket, varför är det under borgerligt styre som både Södra BB och BB Sophia lagts ner?

Den dikotomi mellan privat och offentlig förlossningsvård som Ella Bohlin målar upp är heller inte helt riktig. På henne låter det som om BB Sophias förlossingsmodell, med ”integrerad vårdkedja, familjerum och hemlik miljö” vore något som inte skulle kunna existera i ett offentligt vårdutbud. Så är det inte. Det stämmer kanske som Ella Bohlin säger, att offentliga förlossningsverksamheter har att lära av BB Sophias ”filosofi”. Det vore absolut önskvärt om landstingets kliniker tillämpade one-to-one care och barnmorskeledd vård. Det är faktiskt vad Vänsterpartiet vill. Därför är vi positiva till Södra BBs verksamhet, inte minst efter flytten till Södertälje. Men det finns inget som säger att den privatdrivna förlossningsvården har patent på dessa attribut.

Den sommarsatsning Ella Bohlin hänvisar till i sin replik hade inte aviserats i måndags då min text publicerades. 15 miljoner extra till förlossningsvården är naturligtvis välkommet. Men det behövs sannolikt mer än så för att åtgärda den situation som borgarna försatt SLL i. Det är också märkligt att det skulle ta sådan tid för landstinget att inse att pengarna behövdes. Låt oss hoppas att det inte är för sent.

Håkan Jörnehed, landstingsråd (V), Stockholms Läns landsting

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev