måndag20 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sjukvård

Vi skapar korta köer och nöjda patienter

Är vården perfekt i Stockholms län? Naturligtvis inte. Har stockholmarna anledning att vara nöjda med vården? Ja. Åtminstone om man frågar dem själva. Men det är ett svar som den socialdemokratiska oppositionen nogsamt undviker.

Publicerad: 23 november 2016, 09:25

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Stockholmarnas väntetider till vård fortsätter att vara kortare än rikssnittet, skriver Anna Starbrink (L). Foto: Colourbox


Ämnen i artikeln:

VårdköerTillgänglighetSocialdemokraternaLiberalernaHälsaStockholm

I det socialdemokratiskt styrda Sverige ökar vårdköerna. I långvarigt S-styrda landsting har man sedan länge vant sig vid långa vårdköer. Socialdemokraterna i Stockholm rider till undsättning för sin regering i en replik på oss liberaler, när vi kritiserar de ökade vårdköerna och väntetiderna. Försvaret sker genom att måla Stockholms sjukvård i dystra färger, och genom att fortsätta angripa valfriheten och privata vårdgivare.

Vi har stora utmaningar i sjukvården i Stockholm – det är därför vi också gör stora satsningar. Historiska investeringar i att rusta upp och bygga ut våra sjukhus. Ökade anslag till sjukvården med miljardbelopp, varje år. Det har vi möjlighet till eftersom vi har tagit ansvar för finanserna, med snart tio år av ekonomi i balans. Det gör att vi nu kan använda reserver för våra stora investeringar.

Stockholmarnas väntetider till vård fortsätter att vara kortare än rikssnittet. Jämför vi oss med vissa S-styrda landsting är skillnaden himmelsvid; andelen som får specialistbesök i tid är till exempel 92 procent mot 55 procent i Jämtland-Härjedalen (september 2016). En starkt bidragande orsak är våra många olika vårdgivare och våra vårdval.

Innan vårdvalens tid – när S styrde även vårt landsting – var köerna månads- och årslånga för vissa som behövde en höftledsoperation, eller för vissa barn med språksvårigheter som behövde logopedhjälp. Vi ska ständigt se över kostnadsutveckling och se till att få bästa och mesta möjliga vård för skattepengarna – men inte genom att ransonera vården för människor, eller stoppa deras möjlighet att välja vård.

Väntetiderna till vård ökar dock, liksom de gör i övriga Sverige. Det är ett allvarligt problem. Vi ska göra vårt i Stockholm för att vända den utvecklingen – men det underlättas inte av en regering vars enda sjukvårdspolitiska idé verkar vara att motarbeta privata vårdgivare.

Stockholmarna är nöjda med vården, visar olika mätningar och barometrar. När tilltron till vården i den egna regionen jämförs mellan landets sjukvårdsregioner, hamnar Stockholm i solklar topp. Det är synd att våra egna socialdemokrater väljer att bortse från det, i försvaret av de egna partikamraterna.

Läs även: Rödgrönt styre ökar vårdköer

samt repliken: ”Sprid inte Alliansens naiva vårdpolitik”

Anna Starbrink, hälso- och sjukvårdslandstingsråd (L), SLL

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev