Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Sjukvård

Vi har lösningen på Stockholms förlossningskris

Bygg en förlossningsklinik på S:t Görans sjukhus och slopa vårdval förlossning. Då skapas en möjlig ny lokalisering för Södra BB och en utökad förlossningskapacitet som matchar Stockholms behov och ger verklig valfrihet för nyblivna föräldrar, skriver oppositionsråden Erika Ullberg (S) och Dag Larsson (S).

Publicerad: 10 november 2015, 12:09

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Alliansens naiva mantra är att vårdval garanterar valfrihet. Sanningen är att vårdval endast garanterar fri etablering av privata vårdgivare, skriver S.


Ämnen i artikeln:

FörlossningsvårdVårdvalValfrihetLOV

Stockholm står inför en kris i förlossningsvården. De senaste veckorna har vi sett rapporter om de urusla förhållanden som råder på stora förlossningen på SöS, som drabbar både barnmorskor och nyblivna föräldrar. Vi har också sett stadigt stigande hänvisningssiffror sedan vårdval förlossning infördes. Hänvisningsstatistiken visar hur många kvinnor som tvingats föda någon annanstans än den klinik de har valt. Andelen kvinnor som inte fick välja sin förlossningsklinik i september i år var 7,7 procent (att jämföra med 6,3 procent i september året innan och 5,1 procent i genomsnitt under 2008, året innan vårdvalet infördes). Valfriheten kommer att fortsätta minska och påfrestningen på förlossningsvården att öka när förlossningskapaciteten slår i taket.

Socialdemokraterna i Stockholms läns landsting vill satsa på förlossningsvården. Förutom att vi vill garantera att en barnmorska är närvarande hos varje kvinna i aktiv förlossning anser vi att förlossningskapaciteten i Stockholms läns landsting måste byggas ut.

Ett förslag som vi har haft länge är att öppna en barnmorskeledd enhet (i enlighet med det koncept Södra BB erbjuder) på Karolinska i Huddinge. Vi vill också att landstinget genast – och inte som Alliansen anser, tidigast 2019 – ska öppna en förlossningsklinik på S:t Görans sjukhus. Det är det enda akutsjukhuset i Stockholms län som i nuläget inte har någon förlossningsverksamhet, så självklart borde det ligga närmast till hands att öppna där.

Men eftersom förlossning ersätts inom ramen för vårdval och i enlighet med lagen om valfrihet (LOV) har Alliansen i Stockholms läns landsting satt sig i något av en juridisk rävsax. S:t Görans sjukhus drivs av det privata vårdföretaget Capio, vars tjänster landstinget har upphandlat till 2021. Landstinget äger lokalerna, Capio sköter vården. Landstinget kan inte bygga förlossningslokaler på S:t Görans sjukhus, och ge Capio ett tilläggsavtal om förlossningsverksamhet, eftersom landstinget inte får gynna en enskild privat aktör, inom ett område som det finns vårdval på.

Enligt en rapport från Stockholms läns landstings Hälso- och sjukvårdsförvaltning är 2018 ett kritiskt år för förlossningsvården. Då öppnar Nya Karolinska Solna, och i och med det kommer Karolinskas förlossningskapacitet att minska drastiskt. Trots detta skriver Alliansen i sin budget att ”under planeringsperioden (som sträcker sig fram till 2019) bedöms kapaciteten vara säkerställd med befintliga vårdgivare.” Hur den ekvationen går ihop vill vi, och de 90 000 kvinnor som kommer att föda någon gång under denna tidsperiod, gärna ha svar på.

I samma budgetdokument, som Alliansen, med hjälp av sin konstgjorda och SD-understödda majoritetskonstellation i Hälso- och sjukvårdsnämnden antog den 3:e november kan vi läsa att:

”Budgeten 2016 för vårdval förlossning vid akutsjukhusen har minskats med cirka 18 miljoner kronor. Budgeten för de två privata förlossningsvårdgivarna inom Stockholms läns landsting, BB Stockholm och BB Sophia, har ökats med 42 miljoner kronor. ”

Alliansens naiva mantra är att vårdval garanterar valfrihet. Sanningen är att vårdval endast garanterar fri etablering av privata vårdgivare. Valfrihet för de blivande föräldrarna garanteras inte, utan försämras. Möjlighet att välja var du vill föda fanns dock långt innan vårdvalet.

Så, Alliansen, slopa vårdvalet för att skapa förutsättningar för förlossningsverksamhet på S:t Görans sjukhus. Då skulle man kunna placera Södra BB där. Samtliga befintliga vårdgivare kommer naturligtvis kunna vara kvar, men inom ramen för andra avtalsformer. Kvinnor kommer fortfarande kunna välja förlossningsklinik och kommer sannolikt ha större chans att få föda där de valt.

REPLIK: ”Blivande föräldrar ska själva få välja BB”

Erika Ullberg, oppositionsfinanslandstingsråd, (S) Stockholms läns landsting

Dag Larsson, oppositionslandstingsråd (S) Stockholms läns landsting

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev