tisdag6 juni

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sjukvård

”Vi gör det tillsammans” – så ska samhället fortsätta med Wieselgrens arbete

Publicerad: 16 november 2022, 12:06

Lars Stjernkvist, kansliet för hållbart arbetsliv, var god vän med Ing-Marie Wieselgren sedan tonåren och berättade om deras första möte. Foto: Simon Hastegård, Karin Lundahl

Alla kan göra något och alla ska med. Det är ledorden när SKR kraftsamlar för att fortsätta arbetet för psykisk hälsa i Ing-Marie Wieselgrens anda. ”Det här berör hela samhället, inte bara vård och socialtjänst”, sa ordföranden Peter Danielsson (M) vid en stor manifestation på tisdagen.

Ämnen i artikeln:

Mordet i AlmedalenSenaste nyttHelgläsningBUPJakob ForssmedHälsaPsykiatriPsykisk ohälsa

Karin Lundahl

karin.lundahl@dagenssamhalle.se


En samlande kraft, en inspiratör ivrig att komma framåt, en som ville sluta snacka och bara göra. Så beskrevs mördade psykiatrisamordnaren Ing-Marie Wieselgren av flera talare som i går tisdag deltog i Sveriges Kommuners och Regioners manifestation ”Tillsammans för psykisk hälsa”. 

Det sorgkantade evenemanget hölls samma dag som rättegången mot hennes mördare avslutades i Gotlands tingsrätt. Hat och krav på vedergällning hade inte varit Ing-Marie Wieselgrens svar nu, menade psykiatern och suicidforskaren Ullakarin Nyberg. 

– Det här är en av de personer som hon brann allra mest för, sa hon om 33-åringen som erkänt mordet, som han själv ser som ett angrepp på psykiatrin. 

– Hon var oumbärlig, men samtidigt lärde hon oss att vi klarar oss själva. Vi har inte fastnat, sorgen finns där, men också glädjen och hoppet, fortsatte Ullakarin Nyberg. 

Medmänsklighet i vardagen, suicidprevention, stärkt elevhälsa, psykisk hälsa som skolämne, vägar till ett hållbart arbetsliv, kulturskolans roll för barns välmående samt ett tillgängligare BUP. Talarna vid manifestationen kom från vård, skola, myndigheter och civilsamhälle och underströk ämnets komplexitet. 

Och just här fanns Wieselgrens styrka, anser Kerstin Evelius, före detta statlig utredare av en jämlik psykisk hälsa. 

– Hon såg hela tiotusenbitarspusslet. Vi måste ta till oss hennes sätt att arbeta och tänka. Allra viktigast är att vi tar med oss hennes engagemang, sa Evelius och riktade sig till politiker och tjänstemän på samhällets alla nivåer.

Kerstin Evelius, före detta statlig utredare som nu jobbar i Region Uppsala Foto: JOHANNA LUNDBERG

Så hur ska det offentliga Sverige bära med sig Wieselgrens förhållningssätt framåt? Det är en frågeställning som SKR brottas med när en uppdaterad kraftsamling och färdplan för psykisk hälsa i hela landet nu tas fram. 

– Hon förstod vikten av att engagera många. Vi ska utveckla ett konkret stöd på alla nivåer och bygga vidare på insikten att tillsammans kan vi göra skillnad, säger Fredrik Lennartsson, avdelningschef för vård och omsorg på SKR.

I en intervju efter manifestationen berättar han att tiden efter Almedalen varit tuff och präglad av sorgearbete för de närmaste medarbetarna. Samtidigt har en beslutsamhet om att fortsätta i Ing-Maries anda växt fram och tjänsten som psykiatrisamordnare kommer snart att utlysas.

– Men det blir ett justerat uppdrag, Ing-Marie var en unik person, säger han. 

Socialminister Jakob Forssmed (KD) talade om regeringens ambitioner på området. Det handlar till exempel om 300 miljoner till insatser för att bryta ofrivillig ensamhet, medel till civilsamhälle och psykiatri samt ett nationellt forskningsprogram kring suicidprevention. 

– Min övertygelse rent generellt är att vi behöver prioritera det förebyggande arbetet, det har goda effekter och får inte glömmas bort, säger socialministern till DS efter framträdandet.

Kommuner och regioner går mot ekonomiskt svåra tider – ser du en risk för att arbetet för psykisk hälsa prioriteras ner?
– Ja, det är tuffa tider men vi skjuter till både riktade och generella bidrag. Jag hoppas att de här frågorna trots att det är tuffare tider står högt på dagordningen, säger Jakob Forssmed. 

Socialminister Jakob Forssmed (KD) Foto: Karin Lundahl

Under en intervju i pausen understryker dock Kerstin Evelius, i dag utredare i Region Uppsala, att hon inte tror att resurser i form av pengar är nyckeln. 

– Vi måste använda kompetensen på rätt sätt och göra rätt saker för pengarna. Det som krävs är samsyn och att vi slutar skylla på varandra, säger hon.

Och hon ser trots allt tecken på att helhetstänket, som hon efterlyste i sin utredning och som Wieselgren stått för, är på väg att få genomslag.

– Det är långsamma processer och det skulle kunna gå med lite snabbare hastighet. Men både den rödgröna regeringen och den här regeringen verkar ta frågorna på allvar. 

Så du är hoppfull?
– Ja, det är jag! 

LÄS MER: Regeringens utredare: ”Ingen som gör sitt jobb i samhällets tjänst ska behöva utsättas”
LÄS MER: Lars Stjernkvist om mordet på vännen Ing-Marie Wieselgren: ”Vi måste återvinna vardagen”

Mer om SKR:s kraftsamling för psykisk hälsa

SKR tog initiativ till kraftsamlingen våren 2019. Ing-Marie Wieselgren var då projektchef. Kraftsamling för psykisk hälsa fungerar som en samlande arena för ett långsiktigt utvecklingsarbete för en bättre psykisk hälsa. Tre arbetsområden ingår: 

Ett mer hälsofrämjande samhälle och levnadsätt

Individer rustade för att nå sin fulla potential och välmående

Hållbara stöd till dem som behöver

 

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev