lördag3 juni

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sjukvård

”Vi ger valfrihet i hela äldrevården”

Medan Socialdemokraterna vill förvägra Stockholms läns patienter en valfrihet och mångfald, arbetar Alliansen vidare för att ge äldre trygghet och valfrihet i hela vården. Det betyder inte ett minskat helhetstänkande, tvärtom.

Publicerad: 29 september 2017, 08:31

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Foto: Mostphotos


Ämnen i artikeln:

HälsaVårdvalStockholm

Alliansen i Stockholms läns landsting har nu fattat beslut i hälso- och sjukvårdsnämnden om inriktningen för ett nytt vårdval för äldres vård och omsorg. Vårdvalet syftar till att ge äldre trygghet och valfrihet i hela vården, och att få bort stuprören i vårdstrukturen och att öka tillgängligheten.

Förslaget, som vi nu tagit beslut om, kritiseras av Socialdemokraterna i inlägget Vårdval löser inte äldrevårdens problem. Men Alliansen anser att kritiken är felaktig.

Vi går nu fram med en sammanhållen lösning för hela Stockholms län, som kan riva gränserna mellan kommun och landsting, en lösning som bygger på att landstinget och länets kommuner ska erbjuda de äldre ett nytt vårdutbud för äldrevård och omsorg.

Äldre med stora vårdbehov har redan i dagens vårdvalssystem möjlighet att aktivt välja exempelvis husläkarmottagning, fotsjukvård, primärvårdsrehabilitering och avancerad hemsjukvård i hemmet. Alliansen arbetar vidare med att möjliggöra för vårdval även inom geriatriken. Men tillsammans med att säkerställa fler möjligheter till aktiva val, ser vi också att det finns stora behov av att vidta åtgärder för att vården och omsorgen av de äldre ska hänga samman på ett bättre sätt. 

Verksamheter såsom hemtjänst, basal och avancerad hemsjukvård, geriatrik och palliativ vård behöver samverka bättre än i dag. Det gör att vi har ett gemensamt ansvar att från politiskt håll göra överenskommelser och förnya avtal med fokus på en helhet med den äldres behov i centrum.

Det finns i dag alldeles för många stupstockar och administrativa hinder som försvårar för äldre att få en vård- och omsorg med hög kvalitet och valfrihet. Vi inleder nu ett arbete där hälso- sjukvårdsförvaltningen särskilt kommer att titta på frågeställningar som; Hur ska ett helhetsansvar inklusive samordning och koordinering av äldres vård och omsorg säkras? Vilka målgrupper och verksamhetsområden kan ingå i vårdval? Och hur ser förutsättningarna ut för att kommunernas verksamheter kan inkluderas?

Målet är att vårdvalet kan införas under 2019. Mot detta arbete står Socialdemokraternas sjukvårdspolitik som handlar om att slå länets alla privata vårdaktörer på benen med ett vinstförbud. De är nu också tydliga med att de motsätter sig det gemensamma vårdval som Alliansen går fram med. Det hotar inte bara den valfrihet som äldre patienter i dag har, utan sätter också stopp för blocköverskridande överenskommelser kring området som skulle skapa en trygghet för personal och patienter.

Anna Starbrink, sjukvårdslandstingsråd (L) och ordförande i Hälso- och sjukvårdsnämnden

Marie Ljungberg Schött, akutsjukvårdslandstingsråd och vice ordförande (M)

Ella Bohlin, äldre- och barnlandstingsråd (KD)

Karin Fälldin, talesperson hälso- och sjukvårdsfrågor (C)

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Ämnen i artikeln:

HälsaVårdvalStockholm

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev