Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Sjukvård

”Vi diabetespatienter tar gärna nästa steg”

Ja, det är dags att gå från ord till handling och fortsätta utvecklingen av diabetesvården. Men glöm inte bort oss patienter, ni behöver oss.

Publicerad: 22 augusti 2017, 15:49

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Diabetespatienter vill, enligt skribenterna, inte vara baksätesförare, utan sitta i framsätet och ta ansvar sin egen hälsa, men samtidigt få stöd och bra vägledning.


Ämnen i artikeln:

DiabetesForskning

Replik Professorn respektive läkarna Lars-Åke Levin, Stig Attvall & Anna Norhammar skriver i debattinlägget Det är dags för nästa steg i diabetesvården att vården måste börja använda de metoder som finns tillgängliga för att förhindra hjärt- och kärlsjukdomar, även om riktlinjerna inte är tvingande..

Storstockholms Diabetesförening och Diabetesorganisationen i Sverige håller i stort med om allt som debattörerna påtalar

Redan när de nationella riktlinjerna kom 2015 tog vi upp att Sverige låg efter när det gäller att använda nya läkemedel inom diabetesvården, för att bland annat förhindra hjärt- och kärlkomplikationer. Så vi var mer än nöjda när vi såg den reviderade versionen av riktlinjerna i våras. Men, sedan har inte så mycket hänt.

För att lyckas utveckla och förbättra diabetesvården, höja kvaliteten och resultaten måste patienterna vara delaktiga. FULLT UT. Ska vården individualiseras och behandling skräddarsys för bästa utfall måste patienten vara en part i sin behandling. Vi vill inte vara baksätesförare, utan sitta i framsätet och ta ansvar vår hälsa, men samtidigt få stöd och bra vägledning. Vi vill få möjlighet att monitorera, och mäta, hantera våra medicinska data och kunna föra dialog med vården enklare och smidigare.

Vi skriver även gärna under på att nu gäller det att gå från ord till handling och vi vill snabba på processen. Men varför finns inte patienterna med? Debattörerna skriver att det behövs samverkan och kunskapsutbyte mellan olika delar av vården och att vi ska använda det fantastiska underlag som finns i nationella diabetesregistret.

Det är tillsammans med oss patienter som vården kan förbättras, det är ”tack vare” oss, som förutsättningarna kommer att finnas för den banbrytande forskningen. Vi vill att ni inom professionen känner tillit till oss och ger oss de verktyg vi behöver. Först då kan vi få en bättre diabetesvård, i världsklass. Då kan vi alla bli vinnare.

• Prioritera så att vi tillsammans kan arbeta personcentrerat. Då får patienten de behandlingsalternativ som just hen behöver.

• Stärk samarbetet med patienten och skapa utrymme för fullständig delaktighet.

• Avsätt mer resurser för digitala lösningar så att patienterna kan förbättra egenvården.

Anders Ekholm, ordförande  Storstockholms Diabetesförening

Thomas Magnusson, rdförande Diabetesorganisationen i Sverige

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Ämnen i artikeln:

DiabetesForskning

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev