Sjukvård
Vi behöver vård som är evidensbaserad på riktigt
Vi skattebetalare har rätt att förvänta oss valuta för pengarna. Det gäller även vården, som bör basera sig på evidens i dess verkliga bemärkelse. Slutreplik i debatten om komplementär vård.
Publicerad: 30 april 2018, 10:38
Det här är opinionsmaterial
Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.
Foto: Colourbox
SLUTREPLIK Det finns en avgörande skillnad mellan termen alternativmedicin och komplementära och integrativa vårdformer; alternativ ersätter skolmedicinen – komplementära metoder integreras med den.
Det finns ingen anledning att kasta ut barnet med badvattnet, Mats Reimer! Integrativa metoder som fungerar väl för tyskar, schweizare och fransmän, kan även läka svenskar.
Osteopati är ett kostnadseffektivt exempel. Metoden behandlar (bland annat) smärta och värk i rygg och nacke men saknar legitimation i Sverige och är därmed enligt Reimers terminologi ”kvacksalveri”. Men svenska arbetstagare kan med försäkring från sin arbetsgivare få tillgång till metoden.
Skälet: Det fungerar. Alla vinner – arbetsgivare, försäkringsbolag och den anställde. Enligt den evidensbaserade medicinens fader, David Sackett, står evidens på tre likvärdiga pelare:
■ Extern evidens, resultat av studier
■ Intern evidens, läkarnas kliniska expertis
■ Patientens preferens
Sackett såg tidigt risken att alltför stor vikt skulle komma att läggas på externa evidensen. Just så har det blivit. Integrativ medicin integrerar alla tre evidenspelarna. Den svenska statskassan behöver vård som är evidensbaserad på riktigt.
Reimer är ute och reser när han påstår att ”De flesta av oss... ser knappast Schweiz eller Frankrike som förebilder.” Detta gäller säkert i Reimers klubb Vetenskap och Folkbildning, som varje år delar ut sitt ”Förvillarpris” till de som dristar sig till att ifrågasätta föreningens dogmatiska inställning till vetenskap och evidens, men det gäller för den sakens skull inte alla.
Enligt en Novusundersökning skulle 67 procent av svenska folket och hela 76 procent av kvinnorna uppskatta om deras läkare också hade kunskap om komplementära metoder. (Märk också, inte istället för.)
Reimer har dock rätt i att vårdapparaten håller på att drunkna i floden av äldre och multisjuka patienter. Med tanke på att hela 40 procent av alla patienter på medicinvårdsavdelningar vårdas på grund av läkemedelsbiverkningar är det hög tid att tänka om och släppa den läkemedelsreligiösa tron att varje sjukdom ska behandlas med piller.
Maria Torshall, journalist och tidigare chefredaktör på tidningen Hälsa
Siri Lundström, biolog och initiativtagare till facebookgruppen #ValfriVård
Karin Björkegren Jones, författare och hälsoprofil
Heléne Bengtsson, journalist och filmare
Det här är opinionsmaterial
Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.