Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Sjukvård

Vi är fast beslutna att fortsätta utveckla vårdvalen

Det är inte särskilt förvånande att Håkan Jörnehed har ingången att det offentliga är det enda som kan erbjuda bra vård och omsorg, eftersom det är Vänsterpartiets grundidé. Vi ser dock att det finns andra aktörer som kan komplettera vården på ett utmärkt sett och engagemanget för BB Sophia visar att stockholmarna uppskattar valfriheten.

Publicerad: 18 maj 2016, 08:02

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

När förlossningsvården i länet nu går från sju till sex kliniker utökar vi kapaciteten vid landstingets egna kliniker så att vi kan möta det behov som finns under sommaren, skriver Ella Bohlin.

Foto: Mostphotos


Ämnen i artikeln:

FörlossningsvårdVårdvalVårdbemanning

Replik. Den 16 maj skriver Håkan Jörnehed en artikel i Dagens Samhälle där han uppenbarligen försöker skrämma blivande föräldrar i Stockholms län med hur dålig förlossningsvården i länet är, hur lite platser det finns och hur förfärligt det är med verksamhet som inte är offentlig.

Vårdvalet har många fördelar. Jag och alliansen är fast beslutna att utveckla vårdvalen och göra dem ännu bättre. Det bidrar till en mångfald bland utövare, stärkt ställning för patienten samt nya arbetssätt och metoder att inspireras av. BB Sophia har stått för en mycket god vård och jag beklagar att Praktikertjänst sagt upp avtalet med landstinget. Vi ska lära av den filosofi som BB Sophia tillämpat med en integrerad vårdkedja, familjerum och hemlik miljö. Här har landstingets förlossningsverksamheter mycket att lära. Offentlig verksamhet är otroligt viktig, men andra aktörer kompletterar detta på ett utmärkt sätt.

Sommarmånaderna är alltid ansträngda inom vården. Därför är det märkligt att försöka påskina att landstinget aldrig fattar vinken. Den generella personalbemanningen under sommaren är en fråga som landstinget har arbetat med under hela våren, och detsamma gäller planeringen för förlossningsvården.

När förlossningsvården i länet nu går från sju till sex kliniker utökar vi kapaciteten vid landstingets egna kliniker så att vi kan möta det behov som finns under sommaren. I dag är hänvisningarna till andra län få, även om de tyvärr kommer att öka något under sommaren. Vi arbetar dagligen för att de ska vara så få som möjligt, och platser finns.

Vi gör nu en extra sommarsatsning på 15 miljoner kronor till förlossningsvården. Pengarna ska gå till att stödja vården och till insatser för att stödja och vägleda föräldrarna. De ska också förstärka mödravården. Konkret innebär extrapengarna ett påslag på 1 000 kronor per förlossning till samtliga kliniker. Klinikerna förfogar över medlen och kommer lägga dem där behoven är störst, till exempel genom extra bonus till de barnmorskor som tar extra pass.

Vi planerar hela tiden långsiktigt för vården. De senaste åren har alliansen i Stockholms läns landsting satsat mycket på förlossningsvården. Bland annat har en riktad lönesatsning skett till barnmorskor vilket gett dem cirka 1 500 kronor mer i månaden. Södertälje BB har fått ett utökat uppdrag och resurser har tillförts för att utveckla det koncept som använts vid Södra BB med en sammanhållen vårdkedja och stöd till kvinnor som lider av förlossningsrädsla. Under 2016 satsar vi även på minskade förlossningsskador och minskad administration för barnmorskor. Mer resurser och högre löner är delar som redan infriats.

Men jag tror inte att pengar är det främsta som påverkar barnmorskor. Jag tror att det, inom egentligen vilken sektor som helst, är viktigt med olika typer av verksamheter med olika inriktningar – både för personalen och för kvinnorna som inför sin förlossning ska välja var de vill föda sitt barn.

Vi människor är inte stöpta i en och samma form. Patienter efterfrågar olika typer av vårdinnehåll och värdesätter olika saker, och därför behöver vi som landsting ta till oss detta i vår planering av förlossningsvården. Det här är något som är otroligt viktigt för mig, och jag ser gärna att fler aktörer än landstinget finns med i utvecklingen av förlossningsvården i länet.

Ella Bohlin, barn- och äldrelandstingsråd, gruppledare (KD), Stockholms läns landsting

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev