Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Sjukvård

Vem gynnas av svensk snusdebatt?

Orimligt om utgångspunkten för debatten om tobaksskatter blir missvisande och styrd av vinstintressen, varnar tobaksproducenter.

Publicerad: 9 september 2015, 07:52

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

I debatten påstås ofta att snus får utstå en orättvis hög punktskatt i förhållande till cigaretter. \


Ämnen i artikeln:

TobakSkatter

Inför höstbudgeten har svenska medier i sedvanlig ordning översvämmats av olika särintressen som alla vill göra sin röst hörd. Det gäller inte minst frågan om skatt på tobak. Bilden som målas upp är att snus får utstå en orättvis hög punktskatt i förhållande till cigaretter.

Skälet som ofta anges är den senaste skattehöjningen; 12 procent för snus och 7,1 procent för cigaretter. Men procentuella förändringar bör naturligtvis ses utifrån de respektive belopp som de baseras på. Det innebär att årets skattehöjning, i kronor räknat, var mer än dubbelt så hög för cigaretter jämfört med snus.

De billigaste snusdosorna kostar i dag cirka 17 kronor i butik. De billigaste cigarettpaketen kostar cirka 46 kronor. Skillnaden beror framförallt på att punktskatten på 1000 portioner snus (1 kilo) i dag uppgår till 432 kronor, medan punktskatten på 1000 cigaretter är 1510 kronor. Cigarettskatten är alltså mer än tre gånger högre än snusskatten.

Många snusdosor på marknaden kostar lika mycket som ett paket cigaretter. Men anledningen till detta kan knappast vara skattenivån, utan snarare den marginal som tas ut på produkten. Dominanten på snusmarknaden i Sverige, som sitt namn till trots är ett av Stockholmsbörsens mest utlandsägda bolag, prissätter naturligtvis sina produkter för att tillgodose vinstkraven från aktieägarna.

Även på ansedda ledarsidor har vi tyvärr sett exempel på hur grundlösa antaganden har förvandlats till vedertagna sanningar. Under rubriken ”Sänk skatten på snus” argumenterar Dagens Industris ledarskribent för att snusdosor, som redan i dag kan köpas för 17 kronor i butik, ska bli ännu billigare (2015-08-14). I fjolårets budgetdebatt anklagade Dagens Nyheter finansmarknadsministern för att ”höja skatten på snus dubbelt så mycket som skatten på cigaretter” (2014-10-09).

Sverige har i dag fått en konkurrensutsatt snusmarknad. Det gynnar ytterst konsumenterna som har fått fler produkter att välja mellan i olika prissegment. Man kan diskutera punktskatter ur en rad olika perspektiv, inte minst frågan om att säkra intäkter till staten. Men det kan inte vara rimligt att skruva på fakta så till den grad att utgångspunkten för diskussionen blir helt missvisande till förmån för enskilda bolags vinstintressen.

Krister Löfman, vd JTI Sweden

Dragos Constantinescu, vd British American Tobacco Sweden

Martina Elfgren Lilja, vd Tobaksleverantörsföreningen

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Ämnen i artikeln:

TobakSkatter

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev

Se fler branschtitlar från Bonnier News