Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Sjukvård

Västra Götaland vill sluta betala för nätläkarbesök

Publicerad: 4 februari 2021, 15:40

”Nätläkarbolagen har blivit en främmande fågel i svensk hälso- och sjukvård som tar en allt större del av resurskakan för de oftast medicinskt enklaste fallen”, säger Jonas Andersson, hälso- och sjukvårdsstyrelsens ordförande.

Foto: Maxim Thoré/Bildbyrån

Det blågröna styret i Västra Götalandsregionen vill från och med nästa år sluta betala för digitala vårdbesök utanför det egna länet.

Ämnen i artikeln:

E-hälsa

Johan Delby

jd@dagenssamhalle.se


På fredagens möte med vårdvalsberedningen i Västra Götalandsregionen lägger hälso- och sjukvårdsstyrelsens ordförande Jonas Andersson (L) fram förslaget: från och med 2022 ska regionen inte längre betala för digitala vårdbesök utanför regionen. Förändringen har stöd av alla partier i den styrande minoriteten – M, L, C, KD och MP.

Bakgrunden är att styret från och med nästa år vill öka kravet på regionens vårdcentraler på digital tillgänglighet, både när det gäller snabba konsultationer och mer avancerade besök.

– Ska det vara möjligt att ställa de kraven och ge vårdcentralerna ersättning för det utökade åtagandet så kan vi inte parallellt betala för digitala utomlänskontakter till olika bolag via andra regioner, säger Jonas Andersson (L) i ett pressmeddelande.

Han pekar på att nätläkarbolagen visat att det finns en efterfrågan på snabbare och enklare tillgång till vård.

– Samtidigt har nätläkarbolagen blivit en främmande fågel i svensk hälso- och sjukvård som tar en allt större del av resurskakan för de oftast medicinskt enklaste fallen, säger Jonas Andersson i pressmeddelandet.

För Västra Götalandsregionen beräknas notan för den digitala utomlänsvården i år sluta på cirka 150 miljoner kronor, för att med nuvarande ökningstakt nästa år stiga till 200 miljoner.

– Vi vill i stället använda de pengarna till att investera i patienternas egna vårdcentraler så att de ska kunna få bättre tillgång också till digital vård från den vårdcentral där de är listade, säger Jonas Andersson i pressmeddelandet.

Västra Götalandsregionen konstaterar i pressmeddelandet att målet att sluta betala digital utomlänsersättning ”rymmer ett antal juridiska, ekonomiska och organisatoriska frågor som förvaltningen behöver arbeta vidare med”. Beslutet som fattas i vårdvalsberedningen skickas därför för kännedom till övriga regioner, Sveriges Kommuner och Regioner samt regeringen.

De digitala vårdtjänster som på senare år utvecklats av privata bolag har snabbt blivit populära.

Via underleverantörsavtal med privata vårdcentraler är de en del av vårdvalet för primärvård. Därmed har de också rätt till offentlig finansiering. Patienter i hela Sverige kan alltså söka vård hos en nätläkare. Ersättningen regleras sedan genom riksavtalet för utomlänsvård mellan personens hemregion och den region som bolaget har avtal med.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev